Üzleti tippek

Elkeni a középosztály száját a Fidesz?

Az eddig megszellőztetett adótervek alapján minden alacsony és közepes keresetű rosszabbul járna jövőre a családi kedvezményeket nem számítva, az MSZOSZ számításai szerint. Havi bruttó 290 ezer forinttól kezdődően viszont erőteljesen javulni kezdene a nettó pozíció. Hogy senki ne járjon rosszabbul, ahogy a kormány ígérte, ahhoz 290 ezer forintra kellene emelni a minimálbért, ami képtelenség.

Minden havi bruttó 290 ezer forint alatt kereső rosszabbul jár a jövő évi adórendszerrel – ha a sajtóban napvilágot látott paraméterek mentén valósul meg – mindazok közül, akik nem képesek igénybe venni a családi kedvezményeket, derül ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) számításaiból.

Az átlagkeresetnél (havi bruttó 202 921 forint) 3 848 forinttal csökkenne a nettó kereset. De az alacsony keresetűek zsebe sem vastagodna: például bruttó 90 ezer forintnál 1857 forint lenne a nettó bércsökkenés. Ezek a számok nem lesznek kedvezőbbek attól, hogy a minimálbért 5 százalékkal (77175 forintra), vagy akár 80 ezer forintra emelik. A magas keresetűek nettó jövedelme viszont nőne, például a havi bruttó egymillió forintot keresők nettója több mint 140 ezer forinttal.

Forrás: MSZOSZ

Forrás: MSZOSZ

Az alábbi táblázat illusztrálja, hogy adott havi bruttó bér (első oszlop) nettója hány forinttal változik (második oszlop), s ezekre hogyan nem hat a megemelkedő minimálbér (harmadik, negyedik oszlop). Az adatok természetesen forintban értendők.

Aki jelenleg minimálbért keres, és egy esetleges 5 százalékos emelés nyomán nőne a bére, 237 forint nettó béremelkedést könyvelhetne el. Ha minimálbér 80 ezer forintig „lőne ki”, akkor a növekedés már 2 008 forint lenne, ami az eddigiekhez képest tekintélyes summának tűnhet, de még mindig nem fedezné az infláció elértéktelenítő hatását.

Az MSZOSZ számításai a sajtóban megjelent – még hivatalosan nem bejelentett – adótervek paraméterein alapulnak: az adójóváírás maximális összegének 12100 forintra csökkenésével (ami teljes egészében havi bruttó 180 ezerig lenne igénybe vehető), a félszuperbruttó jövő évi megmaradásával, és 16 százalékos kulccsal.

A számok azt mutatják, hogy ha a sajtóban megszellőztetett paraméterek alapján épül föl az új adórendszer, akkor a kormány egy módon teljesíthetné a vállalását, hogy senki nem járhat jövőre rosszabbul: fölemeli a minimálbért 290 ezer forintra. Ami természetesen képtelenség. A kiszivárgott információk szerint a minimálbér valószínűleg a 80 ezer forintot sem éri majd el jövőre.

Forr

Így változik a nettó bér összege (családi kedvezmény nélkül) a bruttó bértől függően
Bruttó 290 ezer fölött már pozitív előjelű a változás, és meredeken javul a nettó pozíció. (Függőleges tengely: nettó bérváltozás, vízszintes tengely:bruttó havi bér, forintban.) Forrás: MSZOSZ

Igaz, mindemellett elmondható, hogy a családosokat jutalmazni fogja az adórendszer. Kiemelten pediglen a magas jövedelműeket, a háromgyerekesek 33 ezer forint/gyermek/hó adókedvezményének teljes mértékű kihasználáshoz ugyanis jócskán az átlag fölött kell keresni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik