Üzleti tippek

Kelendőek a magyar vállalatok

admin
admin

2010. 10. 08. 07:10

Jelentősen élénkült a magyar vállalatfelvásárlási (M&A) piac az első félévben a PwC felmérése szerint, a tanácsadó cég a következő 12 hónapban további fellendülésre számít.

A PwC adatai szerint az első félévben 45 tranzakció zárult le a tavalyi első félévi 29 tranzakcióval szemben. A viszonylag intenzívebb tranzakciós tevékenység főként a „kisebb” volumenű üzletekhez köthető. Míg 2009 első félévében csak 10 kisebb üzlet született, az idén már 26 tranzakció jött létre. „Nagyobb” tranzakcióból 19 valósult meg, számuk viszonylag állandó maradt az utóbbi két és fél évben.

“Nagyobb” tranzakcióként azokat az üzleteket definiálta a cég, ahol a célvállalatot legalább 2 milliárd forintra (körülbelül 7 millió euró) értékelték, vagy az éves árbevétel meghaladja a 2 milliárd forintot, vagy az eszközök könyv szerinti értéke legalább 2 milliárd forint, a többit pedig “kisebbként”.

A pénzügyi befektetők tranzakciós tevékenységének aránya csekély mértékben növekedett a korábbiakhoz képest (az első félévben 6 tranzakcióban vettek részt), továbbra is a stratégiai befektetők játsszák a vezető szerepet (39 tranzakció).

A magyar M&A piacon 2010 első felében a belföldi befektetők domináltak (27 tranzakció), ami jelentős változást jelent 2008-hoz képest, amikor a hazai befektetők által végrehajtott tranzakciók száma még nagyon közel állt a külföldi befektetők által kötött üzletek számához.

Megnövekedett az ország kockázata

A 2010-ben és 2009-ben formálódó tendencia hátterében többek között a külföldi befektetők által Magyarországnak (és a közép- és kelet-európai régiónak) tulajdonított megnövekedett ország (és régió) kockázat állhat az elemzés szerint.

A legtöbb (11) tranzakció a szórakoztató- és
médiaiparban ment végbe, ahol a felvásárlási tevékenység még a gazdasági válság hatására sem mutatta jelét a visszaesésnek. Az utóbbi időszak legnagyobb tranzakciói a szórakoztató- és média szektorban az Infocenter.hu, a Médiabefektetési Zrt. és az IKO Média Holding Zrt. voltak. Ha a második félévben hasonló ütemben növekszik a megkötött üzletek száma, a szórakoztató- és média szektorban végbemenő tranzakciók száma az idén meghaladhatja a 2009-ben elért szintet a PwC szerint.

A telekommunikációs szektorban 2010 első félévében kötött üzletek száma (8) jóval magasabb a 2009 teljes évi tranzakciószámnál (4), ami jól tükrözi az iparágban végbemenő konszolidációs folyamatot. Az első félévben a három legnagyobb bejelentett tranzakció az Invitel International, az Interware Internet Szolgáltató és az Antenna Digital, az Antenna Hungária lakossági fizető TV üzletága volt. Mindez jól illeszkedik a 2009-es évben megindított nagy tranzakciók sorozatába, ahol a GTS-Datanet műholdas adatátviteli üzletága, a HTCC és az Externet célvállalatként szerepelt – állapítja meg az elemzés.

Pénzügyi és kereskedelmi cégeket vennének

Az idén fokozott érdeklődés mutatkozik a pénzügyi szolgáltatásokkal (5 tranzakció), a nagykereskedelemmel (3) és a műszaki szolgáltatásokkal (2) foglalkozó vállalkozások iránt az előző évhez képest, amikor a három iparágból csupán a pénzügyi szolgáltatások területén volt 3 tranzakció.

Az élelmiszer feldolgozóipar „jó” teljesítményt mutat a tranzakciók számából ítélve; ráadásul a 2010 első félévében bejelentett négy tranzakcióból három a nagyobb tranzakciók közé sorolható. A szektorban további tranzakciók várhatók az elkövetkezendő 12 hónap során is az elemzés szerint (húsfeldolgozó, kenyér- és malomipari cégekkel a célvállalatok között).

A gyártó szektorban 2010 első félévében bejelentett üzletkötések száma (4) megfelel a 2008-ban, illetve 2009-ben elért szintnek. Az IT szektorban az üzletkötések száma (3) 2010 első félévében hasonló volt a tavalyi, valamint a tavalyelőtti év teljesítményéhez. A Pwc információi szerint e szektorban továbbra is mutatkozik befektetői érdeklődés a magyar vállalkozások iránt.

A szállítmányozási szektorban nem voltak nagy meglepetések az első félévben. Az egyetlen nagyobb tranzakció a MASPED-Railog Vasúti Szállítmányozási Kft. és a MASPEDSchenker Légi és Tengeri Szállítmányozási Kft. 50 százalékos tulajdonrészeinek értékesítése volt, mely a DB Mobility Logistics AG tulajdonába került. A PwC úgy tudja, befektetői érdeklődés mutatkozik az iparág vállalatai iránt Közép- és Kelet-Európában, beleértve Magyarországot is. Potenciális célpontok lehetnek például a Volán vállalatok (bizonyos körülmények között), illetve különféle teherszállító és szállítmányozó cégek.

Az energia, egészségügy és kiskereskedelmi szektorokban végbement üzletkötések száma 2010 első félévében alulmúlta a korábbi évek szintjét (a három szektorban összesen kettő). A tanácsadó cég véleménye szerint az elkövetkezendő 12 hónapban az M&A tevékenység megélénkülése várható ezekben az iparágakban.

Az építőipar – a nemzetközi trendekkel összhangban – nem állt talpra a tranzakciós folyamatok tekintetében 2010 első félévében (nem született üzlet). Ez részben a magyar építőipar nehéz helyzetével és kilátásaival magyarázható az elemzés szerint.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.