Üzleti tippek

Kínai tőke érdeklődik az Opel gyára iránt

A Volvo kínai tulajdonosa, a Geely érdeklődik az Opel bezárásra ítélt antwerpeni gyára iránt - jelentette csütörtökön a belga hírügynökség.

A társaság vezérigazgatója megbeszélést folytatott Kirs Peters flamand miniszterelnökkel a belgiumi régió legnagyobb városában több mint 80 éve működő gyárról. “Szeretnénk megvizsgálni, hogy milyen lehetőségeket kínál az Opel Antwerpen” – nyilatkozott Li Sufu (Li Shufu), a Geely vezetője.

Az elbocsátásra váró munkások szakszervezete kétkedve fogadta a kínaiak megjelenését. “Számtalan hasonló esettel találkoztunk már az utóbbi években” – reagált Luc Van Grinsven, az ACV-CSC szakszervezet vezetője.

Az amerikai General Motors (GM) csoporthoz tartozó Opel hétfőn közölte, hogy az év végén bezárják az 1924-ben alapított antwerpeni gyárat, mert nem akadt befektető, aki “megvalósítható üzleti tervet” terjesztett volna elő a további üzemeltetésére. Fénykorában a telephelyen 7 ezer munkás dolgozott. Az utóbbi években különböző Astra modelleket gyártottak. Most 1.200 munkás dolgozik a gyárban, az év végéig még 10 ezer Astrát szerelnek össze.

A gazdasági válságban megroggyant GM tavaly csődvédelmet kért, és elhatározta, hogy eladja európai leányvállalatát. A társaság azután állami támogatással talpra állt, és novemberben úgy döntött, hogy mégis megtartja az Opelt. Az idén februárban elkészült szanálási terv szerint összesen 8.300 munkahelyet szüntetnek meg, egyebek mellett leállítják az antwerpeni üzemet.

A társaság Magyarországon leépítés helyett fejleszt, szentgotthárdi gyárát félmilliárd eurós beruházással bővíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik