Üzleti tippek

Itt az új adócsomag?

Az Index információ szerint a kormány „az utolsó simításokat végzi az adócsomagon”. Jövőre még marad a félszuperbruttó, csökken az adójóváírás összege, de a minimálbér 2011-ben sem haladja meg a 80 ezer forintot – legalábbis ez áll az internetes újság cikkében.

Az Index úgy tudja, hogy az adójóváírásra jogosultak körét szűkítik, és „nem kizárt, hogy az adójóváírás havi 15 100 forintos összegét is valamelyest visszametszi a kormány”. A Népszava korábbi cikke szerint 12100 forintra csökkentenék.

Az adójóváírás maximális összegének csökkentését az alacsony jövedelműek éreznék meg a legjobban, ez a hatás tompítható lenne a minimálbér növelésével (ami azonban a képzetlen munkavállalók foglalkoztatottak költségeit is emelné). Az Index szerint „5 százalék körüli minimálbér-növelés jöhet, de az szinte kizárt, hogy a mostani 73500 forintos legkisebb kötelező kereset elérje a 80 000 forintot.” Az általános szja-kulcs – ahogy ígérték – 16 százalékos lesz.

Bár a félszuperbruttó maradna jövőre, 2012-ben ez az adóalap-módosító tétel 1,135-re (most 1,27), majd 2013-tól teljesen eltűnne. Jövőre az egy vagy két gyereket nevelő szülő is kaphat adókedvezményt, méghozzá gyerekenként havi nyolc-tízezer forint körüli összeget – írja az internetes újság. Akinek pedig legalább három gyereke van, az gyerekenként havi 15-20 ezer forinttal csökkenthetné az adóját.

Korábban a Népszava is hasonló gyermekkedvezményről írt, bár magasabb számokról számoltak be: 1-2 gyermekes szülőknél 10 ezer forint, három vagy több gyermeknél 33 ezer forintra emelkedne gyermekenként az adókedvezmény a korábbi cikkük szerint.

Az Index úgy tudja, a távközlési szektorra is különadót vetnek ki, az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik, meghosszabbítják az energetikai szektorra vonatkozó Robin Hood-adót is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik