Üzleti tippek

MÁV Cargo: házkutatást tartottak Ausztriában

admin
admin

2010. 10. 04. 19:45

Házkutatásokat tartottak hétfőn Ausztriában a volt MÁV Cargo (jelenleg Rail Cargo Hungaria) privatizációjának ügyében - jelentette egy osztrák gazdasági hetilap.

A Format internetes cikke szerint egyebek mellett az új tulajdonos, az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) több magas rangú vezetője ellen folyik nyomozás, azzal a gyanúval, hogy kenőpénzt fizettek egy magyar tanácsadó cégnek.
A Magyar Államvasutak teherszállítási leányvállalatát 2008 végén vásárolta meg az osztrák állami vasúttársaság szállítmányozási csoportja, a Rail Cargo Austria (RCA) 102,5 milliárd forintért.

A házkutatásokat a Budapesti Főügyészség kérésére, jogsegély eljárás keretében rendelte el a bécsi vádhatóság – közölte a lappal Eva Habicher, az osztrák korrupcióellenes ügyészség szóvivője. A cikk szerint a tanácsadó cég a Geuronet Bt., amely a Format egy korábbi értesülése szerint 7,1 millió euró sikerdíjat kapott a privatizációkor. Az osztrák hatóságok hétfőn az ÖBB bécsi központja mellett a vállalat más telephelyein, de magas beosztású igazgatók lakásain is kutattak bizonyítékok után. A sajtóértesülés szerint Gustav Poschalko, Gerhard Leitner és Otto Herko igazgatók irodáiban folyt házkutatás, Poschalkónak és Leitnernek a lakását is átkutatták.

A Format 2008 februárjában arról írt, hogy a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott szolgáltatásokért – sikerdíj gyanánt – 7,1 millió eurót kap egy Geuronet Bt. nevű magyar cég, egy 2007. júniusi megbízási szerződés alapján, amelyet Gustav Poschalko, a Rail Cargo Austria elnökségi tagja kötött a betéti társasággal. Poschalko cáfolta a korrupciós vádat, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) azonban a sajtóértesülés nyomán 2008-ban nyomozást indított az ügyben ismeretlen tettes ellen.

A Népszava 2008 április közepén arról számolt be: nem bírságolta meg a Központi Igazságügyi Hivatal a MÁV Cargo privatizációjában vitatott szerepet betöltő, Budapesten bejegyzett Geuronet Bt.-t, mert a társaság ennek során, legalábbis magyar döntéshozók esetében, nem végzett lobbitevékenységet, így nem sérthette meg az ezt szabályozó hatályos magyar jog előírásait. Az NNYI nyomozása ugyanakkor nem zárult le.

A MÁV a két évvel ezelőtti cikk kapcsán elhatárolódott a sikerdíj ügyétől. Mint közölték, semmilyen kapcsolatban nem voltak a Geuronet Bt.-vel, létezéséről a sajtóból értesültek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.