Üzleti tippek

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban

A kiskereskedelmi forgalom volumene júliusban 2007 márciusa óta először nőtt, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Az idei első hét hónap összesített adatai továbbra is csökkenést mutatnak, ennek mértéke 3,8 százalék.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi értékesítés volumene 1 százalékkal meghaladta az előző hónap szintjét.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2010 júliusában 673 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az év első hét hónapjában összességében 4.071 milliárd forintnyit.

Tavaly júliusban a KSH adatai szerint folyó áron 643,7 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom, a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

2010-ben – leszámítva a januárról februárra, és az áprilisról májusra bekövetkező kisebb csökkenést – hónapról hónapra nőtt a kiskereskedelmi forgalom folyó áron számított értéke. Januárban a forgalom volumene 488,5 milliárd forint volt, áprilisban 606,4 milliárd forint, júniusban pedig már 630,2 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Július volt ugyanakkor idén az első hónap, amikor éves összehasonlításban is növekedést mértek.

Az idén az első hét hónapban a kiskereskedelmi eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 13 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott, a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2010 júliusában 1,1 százalékkal nagyobb volumenű forgalmat bonyolítottak, így az első hét havi értékesítés 3,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Júliusban az eladások 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper- és szupermarketek, vegyesboltok – eladásai már pozitív irányba mozdultak el a 2009. júliusihoz képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi volumene is meghaladta az előző hónap szintjét.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2010 júliusában 3,4 százalékkal nőtt, így az első hét hónapban csaknem 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Júliusban az iparcikk jellegű vegyes üzletek kivételével minden üzlettípusban nőttek az eladások. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai is bővültek a júniusihoz képest.

Az üzemanyagtöltő állomások 2010 júliusában 1,6, az év első hét hónapjában 8 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az egy évvel korábban. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a júliusi eladások 2,6 százalékkal meghaladták az előző havit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – júliusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 12 tagállamban tapasztaltak bővülést, 8-ban csökkenést. A legnagyobb mértékű, 6,1 százalékos növekedést Franciaországban, a legnagyobb visszaesést – 8,8 százalék – Litvániában mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek júliusi értékesítésének volumene 5,7 százalékkal emelkedett a tavalyi év alacsony bázisához képest, az első hét hónap eladásai összességében 22,4 százalékos csökkenést mutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik