Üzleti tippek

Nem lép le Hernádi

Minden érintett határozottan cáfolja, hogy Kocsis István BKV-vezér váltaná Hernádi Zsoltot a Mol élén. A Világgazdaság ennek ellenére közismert piaci pletykát idézett, amikor a hírt reggel közkinccsé tette, ráadásul a Figyelő három verzióban is találkozott az értesüléssel. Az ügy nagy kérdése, hogy hálás lehet-e a Fidesz az egyébként zavaros ügyeiről ismert Kocsis Istvánnak.

Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját Kocsis István, a BKV vezérigazgatója válthatja az olajipari óriás élén – írta ma a Világgazdaság, Kocsis István és a Mol is „csípőből” cáfolta a hírt. A FigyelőNet is igyekezett utánanézni a pletyka hátterének.

A Világgazdaság szeptember 17-i címlapja határozottan fogalmazott. A napilap több, meg nem nevezett forrásból úgy értesült, hogy szeptember végén – október elején Hernádi Zsolt helyére Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója kerül.

Cáfolat innen, onnan

Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója cáfolja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint őt nevezik ki a Mol elnök-vezérigazgatójává, erről a kérdésről ő senkivel sem tárgyalt – közölte a BKV pénteken.

A Mol szintén határozottan cáfolta, hogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató idő előtt távozna a társaság éléről. “Hernádi Zsolt továbbra is a Mol elfogadott stratégiája megvalósítását tekinti feladatának” – nyilatkozta Somlyai Dóra, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója. A Mol közgyűlése Hernádi Zsoltot legutóbb 2008. április 23-án választotta az igazgatóság tagjává, mandátuma 2014. februárjáig szól. Az igazgatóság elnökét megválasztani jogosult igazgatóság napirendjén nem szerepel az elnöki pozícióval kapcsolatos bármilyen változtatás – közölte az olajtársaság.

Pletyka három verzióban

A Figyelő jövő heti címlaptörténetében éppen a Fővárosi Önkormányzatnál kialakult közpénz-eláromaltató polip működéséről ír, így mi is intenzíven foglalkoztunk a BKV közelmúltjával és jelenével is. E munka során a Figyelő is többször találkozott a „Kocsis a Molba készül” címkéjű híreszteléssel.

Három verzióban is mesélték a történetet a Figyelő munkatársának. A közös elem az volt, hogy amennyiben a Fidesz az október 3-i önkormányzati választások után átveheti a főváros feletti irányítást, Kocsisnak távoznia kell a fővárosi közlekedési vállalattól, ám korántsem bukik, mert az energetikában azonnal szerep vár rá. Bár Kocsis István cáfolata után egyelőre nem érdemes a találgatással mélyebben foglalkozni, az biztos, hogy Kocsis István nem most találkozott először ezzel a pletykával, a Figyelő ugyanis a BKV vezérigazgatójának közvetlen környezetével is eszmét cserélhetett erről.

A velünk megosztott konkrét pletykák között volt a Világgazdaság értesülésével teljesen megegyező, vagyis a Mol elnök-vezérigazgatói posztjáról szóló. Volt, amely csak egy alacsonyabb, újonnan kreált Mol-igazgatói beosztásba helyezte volna Kocsist. Sőt még olyan jól értesült is akadt, aki szerint nem Hernádi távozik, hanem a másik vezérigazgató, Mosonyi György készül nyugdíjba és őt kell pótolni.

Akárhogyan is, Kocsis István – bár korábbi munkahelyei közül az MVM-nél és a BKV-nál is furcsa szerződéseket írt alá – eddig támadhatatlannak bizonyult. Ha a Mol valóban számít rá, abban fontos szerepe lehet Kocsis István és Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató barátságának is. A két üzletember Villányban közös borászatot is birtokol és Csányi Sándor, aki a Mol igazgatóságának is tagja, mindig jelezte: töretlenül bízik Kocsisban, aki 13 év óta az OTP igazgatóságának is a tagja.

Hernádi Zsolt, Orbán Viktor, Csányi Sándor (Fotó: MTI)

Hernádi Zsolt, Orbán Viktor, Csányi Sándor (Fotó: MTI)

Vizsgálódás a BKV-nál

De vajon miért kellene annak a Kocsis Istvánnak távoznia a BKV éléről, amely a szabad demokrata – szocialista felügyelet alatt álló közlekedési cég szövevényes korrupciós hálójáról folyamatosan tette a feljelentéseket a rendőrségen, és ezzel szállította a híreket a sajtónak? Hiszen ezzel mérhetetlen nagy szívességet tett a 2010-es választások előtt a jobboldalnak.

Eltérő magyarázatok vannak: az egyik szerint a korábban az MVM-nél, illetve a BKV-nál is nehezen megmagyarázható szerződéseket aláíró Kocsis nem vállalható a leendő városvezetésnek. A másik szerint pedig éppen ellenkezőleg, még fontosabb szerepet szán a jobboldal a minden rezsimben magas posztokat betöltő szakembernek.

Nézzük a konkrétumokat! Úgy tudjuk a BKV igazgatósági tagjai már megkapták annak a hatalmas munkának a kivonatát, amelyben a 2007 és 2009 között kötött tanácsadói szerződéseket fésülte át a belső ellenőrzés. Úgy tudjuk, a hatalmas táblázatokban mintegy 12 milliárd forintnyi összesített értékű szerződésről van szó, amelynek 60 százaléka nem igényel külön intézkedést, de így is mintegy 5 milliárd forintnyi olyan szerződés van, amelyet már vagy a rendőrség, vagy a belső ellenőrzés vizslat. Több ügyben már feljelentés született, más szerződéseket, az amúgy a visszaélések felderítésében semmilyen pozitív szerepet nem játszó könyvvizsgáló kért be. Mindkét kategóriában vannak olyanok is, amelyeket már Kocsis István vezérigazgató írt alá.

Két furcsa szerződés

Két olyan tanulmány biztosan van, amelyet a rendőrség is vizsgál, és amelyek már Kocsis István nevéhez kötődnek. A Figyelő is foglalkozott már korábban a ciprusi Dandy Trading Ltd.-vel, amely a devizapiaci változások hatásait elemezte, 78,5 ezer euróért (mintegy 22 millió forintért), illetve a svájci Everest Capital S.A.-val, amely a BKV hitelfelvételi lehetőségeit mérte fel a pénzügyi válság tükrében 81,9 ezer euróért (22,5 millió forint).

Az elkészült tanulmányok igen trehány melóval összecsapott álmunkák. Vitézy Dávid, a BKV korábbi felügyelő bizottsági tagja leplezte le, hogy a Dandy Trading forrásmegjelölés nélkül, szó szerint összeollózott anyagokat az Index.hu-ról, a Wikipédiáról, illetve a Kormányszóvivő.hu-ról. Az Everest Capital pedig a kormány konvergencia-programját, illetve teljes havi KSH-jelentéseket „kopizott be” exkluzív tanácsként. Kocsis István korábban a sajtóban megvédte a tanulmányokat, mondván: áruk azóta bőven megtérült.

MVM-es előzmények

Nemcsak a BKV-hez kötődnek Kocsis István által aláírt furcsa tanácsadói szerződések. Mint arról korábban Bodoky Tamás újságíró az index.hu-n, két hete pedig egy nagy összefoglaló munkában az Élet és Irodalomban is írt, Kocsis István az általa 2008 márciusáig vezetett MVM-nél is zavaros ügyeket hagyott hátra. A részletek e cikkekben, illetve a Figyelő MVM-témájú írásaiban is fellelhetők, mindenesetre furcsa indoklásokkal offshore cégek felé áramlottak forintmilliárdok, amelyek nem, vagy csak részben kerültek elő azóta.

Mártha Imre (Kocsis utódja az MVM élén) vizsgálatot kezdeményezett, majd büntetőfeljelentés is született. Azóta Mártha Imre már nincsen a cég élén, míg Bodoky Tamás információi szerint a több szerződést is aláíró, illetve az index.hu-nak a furcsa utalásokat nyilatkozatban megvédő Kocsis Istvánt a nyomozók még meg sem hallgatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik