Üzleti tippek

Mobilszolgáltató lenne az Econet

Az econet.hu Nyrt. indulni kíván a közeljövőben kiírásra kerülő 450 megahertzes mobil frekvencia tenderen, ennek érdekében leányvállalatot alapított - közölte az econet.hu a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.

A Phonon Zrt. nevű társaságot az econet.hu és a kizárólagos tulajdonában álló EST Media Group Kft. alapította 95-5 százalékos részesedési aránnyal, 5 millió forintos alaptőkével. A cég vezérigazgatója Neuman Péter lesz, aki 2008-2009-ben aktív résztvevője volt a 4. mobilszolgáltatói pályázatnak.

Az econet.hu úgy képzeli, hogy a Phonon lehet az a közös
platform, amelyben a pályázat elnyerése érdekében együttműködő szakmai és pénzügyi befektetők tulajdont szerezhetnek majd.

Így az econet.hu csoport a pályázaton való elindulás esetén már csak kisebbségi részvényes lesz, mivel nem áll szándékában a mobilszolgáltatói piacra lépés pénzügyi kockázatait felvállalni. Ez kifejezetten a pénzügyi és szakmai befektetők feladata lesz – áll a közleményben.

A hét elején Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökhelyettese az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy frekvenciák értékesítésére készül a magyar állam, s ez akár egy negyedik mobilszolgáltató megjelenését is lehetővé teheti a magyar piacon.

A frekvenciák közül először valószínűleg a 450 megahertzest hirdetik meg. Bár korábban már volt egy sikertelen pályáztatás, ma újra érdeklődés mutatkozik a frekvencia iránt. A frekvencia mobil internetes szolgáltatásra is kiválóan alkalmas, igaz, jellemzően az egyszerre csak kis adatmennyiségű, de folyamatos nagy volumenű adatátvitelt igénylő alkalmazások terén terjedt el, például, a biztonsági távfelügyelet, a távoli mérőóra leolvasás és a diszpécser központok kezelése terén.

A 450 megahertz nagy előnye, hogy itt az adatátvitelhez kevesebb adótorony kiépítésére van szükség, mint a magasabb frekvenciánál, így a beruházás és a működtetés is olcsóbb. Mátrai Gábor részben ezért elképzelhetőnek tarja azt is, hogy új szereplő vásárolja meg a 450-es koncessziót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik