Üzleti tippek

Betörnének Kínába az európaiak

admin
admin

2010. 09. 02. 10:39

Egyenlő bánásmódot, a helyei cégekéhez hasonló hozzáférést akarnak a kínai piachoz az európai cégek - erről ír csütörtökön kiadott évi értékelő kiadványában az EU kínai kereskedelmi kamarája.

A kamara felsorolja azokat az bürokratikus fékeket, amelyek – az európai cégek véleménye szerint – megakadályozzák, hogy tagjaik helyi versenytársaikkal egyenlő játéktéren küzdjenek.

A felsorolt hátrányok között szerepelnek például a kötelező igazolási követelmények, amelyek korlátozzák a piaci hozzáférést, a környezetvédelmi és munkavédelmi törvények betartatásánál az európai cégek szigorúbb megítélése, valamint a hazai szellemi tulajdont tartalmazó termékek preferenciális kezelése.

A kamara nehezményezi továbbá, hogy az európai cégeket még mindig erősen korlátozzák a kínai befektetési lehetőségek terén, különösen a stratégiai ágazatokban, így a távközlési szolgáltatásoktól a biztosításig, az építőipartól az autóiparig.
Bár már többször kaptak ígéreteket kínai vezetőktől, hogy a külföldi cégeket is kínai társaikkal egyenlően kezelik majd, de a kamara szerint a helyzet javulásához elengedhetetlen a további párbeszéd.

A kamara adatai szerint 2008-ban az európai működőtőke befektetéseknek kevesebb mint 3 százaléka irányult Kínába, ezen akadályok miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.