Üzleti tippek

Azeri gáz kerülhet a Nabuccóba

Az osztrák OMV AG energiaipari konszern a Nabucco földgázvezeték kivitelező konzorcium tagjaként tárgyalásokat folytat a SOCAR azeri állami olajtársasággal földgáz beszállításáról - közölte az osztrák pénzügyminisztérium.

Az Európai Unió által támogatott Nabucco konzorcium hat részvényese beszállító partnereket keres a Kaszpi-tenger térségében az oroszországi szállítási útvonalat megkerülő gázvezetékhez. A konzorcium 2015-ig le kívánja kötni a gázvezeték évi 31 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

A feltárás alatt álló azeri Shah Deniz II földgázmező egyike a lehetséges beszállítói forrásoknak. Az olaj- és gázipari társaságok, az azeri kormány és a Shah Deniz II feltárását végző konzorcium között korábbi értesülések szerint hamarosan megkezdődnek a tárgyalások, ennek ütemezéséről és tervezett beszállítási mennyiségről azonban egyik fél sem nyilatkozott.

Reinhold Lopatka osztrák pénzügyminisztériumi államtitkár csütörtöki nyilatkozata szerint azonban a tárgyalások már folyamatban vannak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Ausztria a Nabucco gázvezeték komoly beszállító partnerének tekinti Azerbajdzsánt, hozzátéve, hogy: “Az állami SOCAR energiaipari csoport tárgyalásokat folytat az OMV-vel (földgáz szállításáról)”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik