Üzleti tippek

Akik a bankoknál is nagyobbat kaszálnak

Akadnak üzletágak, ahol nagyobb haszonra lehet szert tenni, mint amekkorára a bankok képesek voltak az új kormány által bevezetett különadó előtt. Hogy pontosan melyek is ezek, s hogyan változott a legjövedelmezőbb vállalkozási tevékenységek rangsora a válság előttihez képest, megtudhatja a FigyelőNet és az Opten Kft. közös profitabilitási listájából!

Magyarországon a 10 legjövedelmezőbb üzlet bármelyike a befektetett tőkéhez arányítva magasabb eredményt hoz, mint a banki tevékenység – derül ki a FigyelőNet és az Opten Kft. közös toplistájából.


Forrás: Opten Kft.

Forrás: Opten Kft.

A vállalkozások adózás előtti eredménye és a sajáttőkének a hányadosa alapján készült 10-es toplista mindegyik helyén meghaladja a jövedelmezőség a 23 legnagyobb pénzintézet mutatóiból számított értéket, ami 17,5 százalék. Azonban a pénzügyi szektor teljes súlyánál fogva az ágazat sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a gazdaságot, mint ez az egyszerű arány mutatja – mondta az FigyelőNetnek Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója. Hiszen csak a 23 bank által felmutatott összesen több, mint 444,9 milliárd Ft nyereség igen komoly volument képvisel – tette hozzá.

Forrás: Opten Kft.

Forrás: Opten Kft.

A Top10-ben szereplő ágazatok jellemzően jóval alacsonyabb gazdasági súlyúak. Kivéve a távközlést, ahol a vizsgált 877 cég adózás előtti eredménye összesen 159 milliárd forint, és az átlagos jövedelmezőségi mutató 26 százalék – mondta Csorbai Hajnalka.

A toplistát összehasonlítva a két évvel korábbival, jelentős átrendeződést tapasztalhatunk. Az első helyen debütált a szerencsejáték és fogadás, ami nem meglepő annak fényében, hogy a szerencsejáték-üzletnek tipikusan jót szokott tenni a recesszió. Kiesett a top 10-ből a gyógyszer-kiskereskedelem, aligha tévedünk nagyot, ha ezt a patikaliberalizációval hozzuk összefüggésbe, hiszen a gyógyszergyártás, -kereskedelem recesszióálló ágazat. Éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy a gyógyszergyártás jövedelmezőségben akár a banki tevékenységgel vagy a távközléssel is versenyképes lehet, ám az Opten adatai szerint ennyire azért nem megy jól az ágazatnak, 10 százalék körüli az átlagos jövedelmezőségi ráta – tudtuk meg Csorbai Hajnalkától.

Ennél is “szerényebb” – persze csak viszonylagosan, és az átlagot tekintve – az energiaszektorhoz kötődő vállalatok profitabilitási rátája, ami körülbelül 8 százalékos.

A jövedelmezőségi lista egyik meglepetése a hulladékkezelési tevékenység ezüstérmes szereplése, de furcsa az építményüzemeltetés, zöldterület-kezelés kiemelkedő nyereségessége is. Csorbai Hajnalka az utóbbi tevékenységgel kapcsolatban elmondta: ezen vállalkozói körben sok esetben állami megrendeléseket nyernek el, és azokat külső cégeknek továbbadják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik