Üzleti tippek

Veszteséges volt a PannErgy

A PannErgy Nyrt. az idei első fél évet 107 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta, a tavalyi első fél évben 103 millió forint adózás utáni nyereséget ért el - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön az IFRS alapján összeállított konszolidált beszámolójában.

Az adózás előtti eredménye 2010 június végén 92 millió forint veszteséget mutatott, egy évvel korábban 129 millió adózás előtti nyereséget mutatott ki a társaság.
Az értékesítési árbevétel az idei első félévben 7 milliárd 296 millió forint volt, az egy évvel korábbi 6 milliárd 84 millió forinthoz képest.

A kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyeresége (EBITDA) 2010 első félévben 838 millió forint volt, ami 11,49 százalékos árbevétel arányos értéket jelent. Egy évvel korábban az EBITDA 742 millió forint, illetve 12,2 százalék volt.

Szentlőrincen még a múlt évben befejeződött az első kút fúrása, amelynek a potenciális hőteljesítménye megközelíti az 5 MW-ot. A visszasajtoló kút fúrása és az erőmű építése jelenleg zajlik. A vonatkozó KEOP pályázaton 442 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a projekt. Idén aláírásra került a hosszú távú hő átvételi szerződés.

A sikeres fúrás mérföldkövet jelentett a PannErgy Csoporton belüli, önállóan működőképes geotermia holding kialakításában is. Így a PannErgy Polifin Kft. zártkörű részvénytársasággá alakult. Az első negyedév elején mind a PannErgy, mind pedig az új kisebbségi tulajdonos ONP jelentős tőkeemelést hajtott végre, amelynek következtében a Polifin saját tőkéje megközelítette a 3 milliárd forintot. Ezt követően a második negyedév végén a PannErgy további, 1.08 milliárd forintos tőkeemeléssel a cég saját tőkéjét 4 milliárd forint fölé emelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik