Üzleti tippek

Nekünk elég lesz a Dinnye

Az idén csaknem háromhetes késéssel, július 15-20 körül indul a dinnyeszezon, az előzetes becslések szerint idén 40 százalékkal szerényebb lesz aztermés.

A hosszú távon átlagos 180-200 ezer tonnás terméshez képest mintegy 40 százalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten. Nagyon sokat változtathat ugyanakkor felfelé a kilátásokon az, ha a későbbi kötések beérnek, és ilyen meleg marad az idő, mint most – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója.

Az előző, májusi időszak nem kedvezett a dinnyének, az akkor megkötött virágait ugyanis elveszítette, ez okozza a terméskiesést. A jelenlegi hőség sem kedvező, de Békésben, ahol a dinnyetermelés a legjelentősebb, 90 százalékban öntöznek is a dinnyetermelők. Ott ráadásul a dinnyének legalább 30 százalékát tökre oltották, aminek ellenállóbbak a gyökerei, így várhatóan gyorsabban is regenerálódik.

A szakember szerint a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra elegendő lesz, előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban „összeérik” a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon, mint amennyire ütemes piacra kerülés esetén megszokott. A dinnyések egyelőre reménykednek abban, hogy ez mégsem következik be.
Kérdés ugyanakkor, hogy a friss dinnyeexportot tudja-e teljesíteni Magyarország, hiszen július közepétől hazánk a legnagyobb európai dinnye-beszállító. A dinnyeexport árualap mennyiségét a fogyasztás is befolyásolhatja: ha ebből a szempontból nem kedvező az időjárás, akármilyen termés is van, nem fogy úgy a dinnye, amennyiben azonban meleg lesz, mint például most, s a kánikula hosszan tart, még a rekordtermés is kevés lenne – hívta fel a figyelmet a FruitVeB ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!