Üzleti tippek

Feketén folyik el a bor fele

A borágazat egyik legsúlyosabb problémája jelenleg a számlázatlan forgalom, amely becslések szerint eléri a borforgalmazás 45 százalékát.

A témával foglalkozni kíván az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottsága, amelynek elnöke, Tiffán Zsolt (Fidesz) a testület keddi alakuló ülésén hatékony, a problémákra érzékeny, a szakmai szervezetek véleményét figyelembe vevő bizottsági munkát ígért.

A bizottság várhatóan áttekinti majd az ágazat általános helyzetét, továbbá a külföldi borimport anomáliáit, a számla nélküli forgalmazás felszámolásának lehetőségeit. Foglalkozni fog a 2008-2009-es évek bor forgalomba hozatali járulékának felhasználásával, valamint megvizsgálja az uniós országokba irányuló úgynevezett álborexport kérdéskörét is.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az ágazat helyzetéről szólva elmondta: Magyarországon 193 ezer hektár alkalmas első osztályú szőlőültetvény telepítésre. Országszerte azonban jelenleg csak 82 ezer hektár szőlőültetvényt tartanak nyilván. Évente a megtermelt szőlőből 3,0-3,5 millió hektoliter bort állítanak elő. Ebből a mennyiségből évente átlagosan mintegy 600-700 ezer hektolitert visznek ki az országból. Magyarországon az átlagos borfogyasztás évi mintegy 30 liter bor fejenként.
Horváth Csaba is a legsúlyosabb problémák közé sorolta a számla nélküli kereskedelem visszaszorítását, valamint a külföldi borok ellenőrizetlen behozatalát, ezeket szerinte az ágazat védelmében mielőbb rendezni kell. A szakember sürgette az alkalmi munkavállalás, a környezetvédelmi termékdíj, a jövedéki szabályozás, valamint a borellenőrzés és a bormarketing problémáinak megoldását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik