Üzleti tippek

Eladná a Disney a Miramaxot

Révbe érhet a tárgyalás a Miramax eladásáról. A Disney 80 millió dollárt fizetett érte, most több száz millióért válna meg a filmgyártó és –forgalmazótól. Az új tulajdonos a hírek szerint a Colony Capital befektetői társaság.

Lassan pont kerülhet a Miramax-ügy végére, a Walt Disney Company komoly tárgyalásokat folytat az eladásról egy befektetői csoporttal, amelyet a Colony Capital és Ronald N. Tutor fémjelez. Az ügylet részleteit egy bennfentes szivárogtatta ki, írja a New York Times. A hírek szerint mintegy 600-700 millió dollárt kér a Disney a bezárt Miramaxért.

A Weinstein testvérek 1979-ben alapították a filmgyártót, amelyet szüleik nevéből (Miriam és Max) gyúrtak össze. 1989-ben váltak igazán jelentős tényezővé, amikor Steven Soderbergh első nagyjátékfilmje, a Szex, hazugság, videó elvitte az Arany Pálmát a cannes-i filmfesztiválon, majd büdzséjéhez mérten anyagilag is hatalmas siker lett. A cégtől 1993-ban váltak meg a testvérek mintegy 80 millió dollárért.

A Miramax nem a nagy kasszasikerekről volt híres, hanem a kisebb, független filmekről, amelyeket felkarolt és még pénzt is invesztált beléjük. A Miramax forgalmazó és gyártó stúdiónak olyan elismert filmesek köszönhetik pályájuk elindítását, mint Quentin Tarantino, Kevin Smith, Steven Soderbergh vagy Gus van Sant.

Az eladásról már korábban is röppentek fel hírek, de ahogy most, úgy akkor sem kommentálta a hírt egyik fél sem. Annyi bizonyos, hogy az alapító Weinstein-testvérek nemrégiben próbálkoztak a visszavásárlással, ám törekvéseik meghiúsultak.

A Colony Capital neve nem ismeretlen a szórakoztató iparban. Többek között nevükhöz fűződik a gigantikus Neverland Ranch felvásárlása, de a jelentős pénzügyi gondokkal küszködő híres fotográfus Annie Leibovitz felkarolása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik