Üzleti tippek

Csányi: Kizárt, hogy az ügyfél fizesse a bankadót

A Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor közölte: a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát.

A kormányfő a bankadó kapcsán jelezte, hogy a jövő évben már valamivel több, 2012-ben pedig nagy lesz a mozgástér, hiszen akkor már ki akarják vezetni ezt az adónemet.

Orbán Viktor a költségvetés hiányának alakulásával kapcsolatban jelezte, hogy a Költségvetési Tanács megállapításainál pozitívabban látja a kormány a helyzetet, ugyanakkor két bizonytalansági tényező lát. Az egyik az átadás-átvétel végleges szaldója, mely augusztusban várható, a másik pedig az árvíz, az újjáépítés, a károk mértéke, ami nagyon komoly tétel.

Csányi Sándor egy kérdésre válaszolva leszögezte: kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben a bankok az ügyfelekre hárítsák a bankadó terheit.

Az OTP bírni fogja

Az OTP Bank nem örül a bankadónak, de a hitelintézet jövedelmezősége elbírja a különadót, és hitelezési aktivitását sem kell visszafognia a következő években emiatt – mondta Csányi. Nem teljesen igazságos, hogy a költségvetés egyensúlyának érdekében egyébként szükséges intézkedések döntően egyetlen szektort terheljenek. “Vannak olyan iparágak Magyarországon amelyek magasabb megtérülést mutatnak a tőkére vetítve jobb jövedelmezőséget mint a bankszektor” – mondta.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra: lehetnek olyan bankok, amelyek a bankadó miatt visszafogják hitelezésüket, ami a GDP csökkenésével járhat. “Remélem ezt a hatásvizsgálatot elvégezte a kormány, és ennek megfelelően hozta meg döntését” – jegyezte meg Csányi Sándor.

Az MSZP garanciát kér

Az MSZP azt kéri a kormánytól, nyújtson garanciát arra, hogy a pénzintézetek nem terhelik rá a fogyasztókra a bankadót, amit a Költségvetési Tanács a lakossági hitelfelvevőknél ötvenmilliárd forintra becsül.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a benyújtott törvényjavaslatban nincsenek garanciák a fogyasztók védelme érdekében, és arra vonatkozóan sincsenek rendelkezések, hogyan akarják biztosítani a bankadó által a kis- és közepesvállalkozások forráshiányát, és milyen módon csökkentenék a devizahitelesek kockázatvállalását. Felhívta a figyelmet arra, a módosító javaslatok között szerepel, hogy a 2007. január 1. után alakult biztosítótársaságoknak nem kellene bankadót fizetni. Alkotmányossági aggályokat vet fel és morálisan vállalhatatlan, hogy Magyarországon a pénzintézeti szektorra kivetett adó alól lesznek kivételek – szögezte le.

Ajánlott videó