Üzleti tippek

Vésztervek a BP összeomlására

Londoni sajtóértesülések szerint a BP olajtársaság esetleges „összeomlására” készít vészterveket a brit kormány, a cég ugyanakkor elveti az összeomlásáról szóló találgatásokat.

A The Times bennfentes forrásokból származó keddi értesülése szerint egyre nagyobbak a félelmek, hogy a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa költségei miatt a brit olajipari óriáscég a feldarabolás vagy az felvásárlás sorsára jut. A cég piaci tőkeértéke az áprilisi fúrótorony-robbanás óta kevesebb mint a felére apadt a londoni tőzsdén, kötelezettségei ugyanakkor – a Goldman Sachs befektetési bank becslései szerint – elérik a 70 milliárd dollárt.

A The Times egyik forrása szerint a brit kormány által vizsgált lehetőségek között van egy olyan jellegű beavatkozás a BP védelmében, mint amilyennel a hitelválság kirobbanása után több brit nagybankot is megmentettek az összeomlástól költségvetési tőkejuttatásokkal.
A BP ugyanakkor erőteljesen igyekszik nyugtatni a piacot. Szóvivője a brit lapnak azt mondta: a vállalat ki fog lábalni a jelenlegi helyzetből, bár az „kétségtelen, hogy komoly változások lesznek a társaság és az olajipar egészének működési módjában”. Az olajcég a héten hivatalosan közölte, hogy új részvények kibocsátása nélkül is képes fedezni a az olajkatasztrófa költségeit, amelyek már meghaladják a 3 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik