Üzleti tippek

Rogán: segít a kormány a lakáshiteleseknek

A kormány segíteni akar a bajba került lakáshiteleseken, a segítség költségvetési kiadással jár, de ezt csak a költségvetési hiánycélon belül lehet finanszírozni - mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke, a Belváros polgármestere a Napi Gazdaság hétfői számában megjelent interjúban.

E csomagban túlnyomórészt nem IMF-forrásokat használna a kormány – hívja fel a figyelmet a politikus.

Rogán Antal kijelentette: a kabinet nem tud mindenkin segíteni: csak azon átlagembereken, akik számoltak a kockázatokkal. “Olyan hitelesekkel nem tudunk mit kezdeni, akik a saját tehervállalási lehetőségeiken túl adósodtak el – függetlenül a devizanemtől” – fogalmazott.

Rogán Antal megerősítette, hogy a rossz hitelek esetében nemcsak a kormánynak kell a terheket vállalni – abban az adósnak és a hitelezőnek is osztoznia kell. Az állam egyedül e kérdést nem tudja megoldani, így a bankoknak is terheket kell vállalniuk, hiszen leginkább az ő érdekük, hogy a kétes hitelektől megszabaduljanak, ezért a politikus a piaci alapú megoldást sem zárná ki.

Rogán Antal szerint a Költségvetési Tanács szereptévesztésben van akkor, amikor ítéletet mond a költségvetés eljárásrendjét megalapozó államháztartási törvényről. Rogán Antal szerint a tanács feladata, hogy a mindenkori aktuális költségvetéssel – annak betarthatóságával, megalapozottságával – foglalkozzon.
A fideszes politikus az államháztartási törvény módosításával kapcsolatban azt mondta, hogy az idei hiánycél nagy biztonsággal tartható, ehhez azonban eszközöket kell biztosítani a kabinetnek.

Arra a kérdésre, hogy a konvergenciaprogramban lefektetett 2011-es 2,8 százalékos hiánycéltól eltér-e a kormány Rogán Antal úgy felelt: a költségvetési politika által vállalt célok az elsődlegesek, csak annak keretei között lehet a gazdaságpolitikát alakítani. “A cél az, hogy a hiánycél reális legyen és azt be is tartsuk” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik