Üzleti tippek

Elhalasztaná a médiatörvény zárószavazását a MÚOSZ

admin
admin

2010. 07. 05. 07:59

Elhalasztaná a médiatörvény zárószavazását a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), és úgy véli, hogy az alkotmányossági aggályokat is felvető törvényelemeket a nyilvánosság bevonásával, a sajtó szabadságának elfogadott európai normái alapján kell újragondolni.

A MÚOSZ elnöksége vasárnapi közleményében elismerve, hogy a mindenkori kormányzatnak kiemelt szerepe van a közmédiumok működtetésében, hangsúlyozza: az európai normák szerint a kormány erős felhatalmazása nem értelmezhető úgy, hogy az a közmédiumokra gyakorolt meghatározó befolyás más kontrollbefolyások teljes kizárását jelentse. Ez utóbbiaknak a törvény jelenleg ismert formájában intézményes garanciái nincsenek – hívják fel a figyelmet.

A szervezet bíztatónak tartja a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott médiatörvény-csomaghoz érkezett módosító javaslatok irányát. Mindenekelőtt a tájékoztatási kötelezettséget meghatározó paragrafusok korrekcióját, amelyben figyelembe veszik, hogy a magántulajdonú média számára – a korlátos állami erőforrásokat (frekvenciákat) használók kivételével – demokratikus jogállam nem szabhat feladatokat.

Hasonló tendenciát mutat a MÚOSZ szerint a válaszadási jog felülvizsgálatának szándéka, a terjesztők felelősségének törlése, valamint az, hogy láthatóan szűkíteni igyekeznek a törvény hatálya alá tartozó internetes tartalmak körét. Rámutatnak azonban: az említetteken túl az új szabályozás keretei között – új elemként – elengedhetetlen lenne a sajtóra jelenleg vonatkozó objektív felelősség felülvizsgálata, valamint a közpénzből működő írott és elektronikus sajtó elhelyezése a közszolgálati rendszerben. Ezért a MÚOSZ részletes javaslatait a következő napokban eljuttatja az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.