Üzleti tippek

Alkotmányt sért a végkielégítés adója?

Nemcsak a minisztériumokból elbocsátandó kormánytisztviselőket, hanem a pedagógusokat, orvosokat, ápolókat, de még a rendőröket is sújtja majd az a rendelkezés, amely szerint a két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát adóként kellene befizetni - írja a Népszabadság.

A rendkívüli adó – amelynek bevezetéséről csak kedd este kaptak tájékoztatást az érdekképviseletek – a közszolgálatban dolgozó valamennyi munkavállalót érinti – mondta a lapnak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Az intézkedés összességében több mint 680 ezer embert hozhat a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe – hangsúlyozta a főtitkár, a szakszervezetek ugyanakkor változatlanul úgy vélik, hogy a végkielégítések összegének lefaragásával a kormány tömeges személycseréket készít elő.

A közigazgatási tárca által kezdeményezett konzultáción kiderült, hogy a 98 százalékos különadó visszamenőleges hatállyal érvényes, tehát azokra is vonatkozik, akik az év első felében távoztak végkielégítéssel a közszolgálatból – mondta Fehér József.

Az érdekképviseletek az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Ajánlott videó