Üzleti tippek

Vezércserék az állami vállalatoknál

A Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója Szentpéteri Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója Schmitt Pál Péter, az igazgatóság elnöke pedig Kalmár István lesz. A hévízi gyógyfürdő igazgatója szerint a leváltása politikai támadás.

Július végére összehívták a Magyar Villamos Művek Zrt. rendkívüli közgyűlését, ahol eldőlhet a cég vezetésének sorsa – írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, arról is határoztak, hogy összehívják a háromnegyed részben állami tulajdonú Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakózház Nonprofit Kft. rendkívüli közgyűlését, hogy elmozdítsák Hegedűs Lajos igazgatót a cég éléről.

A lap információját megerősítették: az MNV igazgatósága kezdeményezte a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. közgyűlésének összehívását és Hegedűs Lajos ügyvezető igazgató menesztését – közölte a térség országgyűlési képviselője pénteki, hévízi sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Manninger Jenő (Fidesz) – aki egyben a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is – elmondta: az államnak nem egészen 75 százalékos tulajdonrésze van a hévízi gyógyfürdőt üzemeltető társaságban, amelyben 25 százalék plusz egy szavazati aránnyal vesz részt a város önkormányzata. Azért van szükség a közgyűlésre, mert az ügyvezető visszahívásához legalább 75 százalékos szavazati arány kell.

A képviselő hozzátette: az elmúlt időszakban számtalan olyan ügy derült ki – utalt például a most is tartó ügyészségi vizsgálatokra -, amelyek “rendkívül kedvezőtlen színben tüntetik fel a vezetést”, ezért támogatni kell a kormányzat szándékát.

Hegedűs szerint ez politikai támadás

Hegedűs Lajos, a Hévízgyógyfürdő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken azt mondta: ha el akarják távolítani a pozíciójából, akkor erről a tulajdonosoknak, vagyis az államot képviselő MNV Zrt.-nek és a hévízi önkormányzatnak együttesen kell megállapodnia. “Az egész mögött azonban politikai támadást érzek” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy július 3-ai dátummal kapott választ a Somogy Megyei Főügyészségtől arra a levelére, amelyben kéri: a gyógyfürdő gazdasági ügyeiben folyó, általuk felügyelt nyomozásban személyesen is hallgassák meg. A levélben azt írták, hogy “semmilyen eljárási pozícióban” nem szerepel, így a személyes meghallgatásra nincs lehetőség. Értékelése szerint ez azt jelenti, hogy miután tanúként sem hallgatták meg, gyanúsítottként sem szerepel.

Az ellene felhozott ügyek kapcsán arra is kitért, hogy az ötmilliárd forintos nagyberuházás közbeszerzési eljárásának érvénytelenítéséről a tulajdonosok döntöttek. Ebben nem lát semmilyen problémát, folytatni kell a projektet – tette hozzá. A gyógykemping bérbeadásával kapcsolatban úgy fogalmazott: július 7-ig tart a működtetésre vonatkozó pályázat elbírálása, addig minden előzetes találgatás rosszindulatú feltételezés lehet csak, ráadásul a pályázat értékelő bizottságában az önkormányzat és az MNV képviselője is részt vesz.

Elmondta még, hogy egy “korábban nem nyilvános keretek között megkötött bérleti szerződés jár le”, amely a társaság számára előnytelen feltételeket tartalmazott, például a rendkívül alacsony, évi 6 millió forintos bérleti díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik