Üzleti tippek

BKV: egy feladatra két szerződés

admin
admin

2010. 06. 24. 14:40

Két céggel is szerződést kötött a BKV ugyanarra a feladatra: az Alstom metrókocsik beszerzésével kapcsolatos formatervezési, ergonómia és színtervezési munkák szakértői felügyelete volt a feladata - derül ki az MTI birtokába került dokumentumokból.

A BKV korábban közleményben tudatta, hogy Kocsis István vezérigazgató két cég szerződésével kapcsolatban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, mivel bűncselekmény gyanúja merült fel. Az MTI úgy tudja, a két cég, akikkel a szerződéseket megkötötték az Eketaliga Bt. és az Orlai és társa Kft.

A BKV belső ellenőrzése által készített összefoglalóból kiderül, hogy mindkét céggel azonos tárgyban, azonos feltételekkel kötött szerződést a DBR Metró Projekt Igazgatóság két ugyanazon alkalmazottja, s a kifizetett összeg is ugyanannyi, 975 ezer forint volt. A szerződéseket 2006. október 2-án írták alá.

A szakértő feladata mindkét cégnél az volt, hogy részt vegyenek a DBR és az Alstom kocsitervezéssel kapcsolatos tárgyalásain, tartsák a kapcsolatot a gyártó dizájn és styling részlegével, valamint szaktanácsadást végezzenek szakértői véleményezés formájában. Az elvégzett feladatról szóló beszámoló, így a számla mellé becsatolt dizájn-vázlatok is mindkét esetben ugyanazok voltak. A teljesítésigazolást mindkét cég esetében ugyanazon a napon, 2006. november 27-én adták ki.
Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője az üggyel kapcsolatban azt mondta: még felügyelőbizottsági tagként kezdeményezte a szerződések felülvizsgálatát, de a bizottság akkor leszavazta ezen indítványát. Elmondása szerint feleslegesen költöttek erre pénzt, mivel nyílt szavazáson lehetett voksolni a formatervre, később viszont ugyanerre pályázatot is kiírtak, végül a formaterv ugyanolyan lett, mint az isztambuli metróké – közölte.

Az Alstom az MTI megkeresésére azt közölte: nincs közük a két szerződéshez, mivel azokat a DBR kötötte. A BKV belső ellenőrzése szerint megkérdőjelezhető a párhuzamos szerződéskötés szükségessége, a duplikált és mindenben megegyező teljesítési dokumentáció alapján nem állapítható meg pontosan, melyik cég végezte el a munkát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.