Üzleti tippek

Újabb adók jöhetnek

Bár Orbán Viktor nemrégiben jelentette be több kis adó megszüntetését, újabbak tűntek föl a látóhatáron, ilyen a „pornóadó”, illetve a „hamburgeradó”. A „pornóadó”, vagy „giccsadó” valójában nem is mondható új ötletnek, hiszen még tavaly is extrán megadóztatták a pornográf termékeket.

Tavaly 25 százalék adó (kulturális járulék) terhelte a pornó- és erőszaktartalmú könyvek, filmek előállítóit, kölcsönzőit, levetítőit, majd idén megszűnt ez a teher – ezt állítaná vissza többek között Szőcs Géza kulturális államtitkár, egyelőre nem ismert, mekkora kulccsal.

Az államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozta kedden, hogy kezdeményezni fogja, hogy bizonyos kategóriákban – pornó, giccs – olyan szigorú adót vezessenek be, amiből a kultúra részesülhet.

Hányatott sorsú járulék

Az idén január 1-jétől megszüntetett kulturális járulékot anno „giccsadóként” is emlegették, s számtalan termékre, szolgáltatásra vonatkozott. Az államtitkári nyilatkozatból egyelőre nem világos, hogy az adóteher a termékek, szolgáltatások mekkora körére fog vetülni.

A korábbi „giccsadó” (kulturális járulék) például ékszerutánzatra, dísztárgyakra, könyvekre, másológépekre, vidámparki szórakoztatásra, műalkotás-kiskereskedelem is vonatkozott – hogy csak néhány példát említsünk. Az adóbevétel a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrása volt. Az NKA kulturális célokat, konkrétan például fesztiválokat és turisztikai szempontból is fontos eseményeket támogat.

A járulékbevételek csökkenése miatt 2008-ban az adó alapját az Oktatási és Kulturális Minisztérium kiterjesztette volna, amelyet immár például a az internetszolgáltatóknak is meg kellett volna fizetniük.

A tiltakozó szervezetek által „internetadónak” elkeresztelt kulturális járulékot végül továbbra is csak az azt addig is fizetőket, többek között a könyvek, újságok s más kulturális termékek előállítóit sújtotta (nekik nem jutott eszükbe az elvonást „könyvadónak”, vagy „újságadónak” elkeresztelni).

2010 január elsejétől a kormány eltörölte a kulturális járulékot, azóta a Nemzeti Kulturális Alap forrását az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezi. A járulék azonban – módosított formában – visszatérni látszik.

Drágul a chips?

Nem a kormány berkein belülről, de a Fidesztől azért nem is annyira távolról jött egy másik új, kis adóra vonatkozóra javaslat. A Magyar Kórházakért Egyesület adót vetne ki az egészségre káros termékekre: a hamburgerre, a dohányárura, az alkoholra, a szénsavas üdítőkre,a chipsekre. Az egyesület főtitkára Csiba László, aki tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának.

Az új (sőt, régi) kis adók bevezetésének ötlete nyilvánvalóan ellentmond az adóegyszerűsítés eddig hirdetett koncepciójának. Éppen ezért kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is az új adóötletekkel kapcsolatban, ott azonban egyelőre nem kívánták kommentálni a felvetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik