Üzleti tippek

Les Échos: a külföldi cégeket sújtja a bankadó

admin
admin

2010. 06. 21. 14:53

A magyar bankadó a legrosszabb pillanatban érkezett a biztosítók szempontjából, hiszen Magyarországot az elmúlt húsz év egyik legjelentősebb árvize sújtotta, amelynek teljes kárösszege elérheti a 30 milliárd forintot - írta hétfőn a Les Échos.

A vezető francia gazdasági napilap a tervezett rendkívüli intézkedésről megemlítette, hogy abból a költségvetési hiány csökkentésére szánt 200 milliárd forintos bevételt remél a kormányzat.

A bankadó elsősorban külföldi csoportokat fog érinteni, hiszen az ügyfelek számát tekintve – a legjelentősebb OTP-n kívül – a magyar pénzügyi piacot a külföldi cégek befektetési tevékenységei uralják, közülük francia részről többek között a Groupama, az AXA, a BNP Paribas vagy a Crédit Agricole van jelen Magyarországon – hangsúlyozza a Les Échos.

A bankadó nagyobb részét, a lap szerint az első becslések szerint megközelítőleg 120 milliárd forintot, a bankoknak kell majd állniuk. A lap emlékeztetett arra, hogy elsőként az olasz UniCredit jelezte “elégedetlenségét”. Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese pedig úgy ítélte meg a lapnak, hogy a tavalyi évet Magyarországon 120 milliárd forintos nyereséggel záró OTP fogja valószínűleg a legjelentősebb összeget befizetni.

A pénzügyi szektorra háruló további 80 milliárd forintból a szakmai szervezetek szerint a biztosítók 20 milliárd forintot tudnának vállalni, amely a tavalyi nyereségük negyedének felelne meg. A lap idézi Yann Ménétriert, a Groupama Garancia Biztosító vezérigazgatóját, aki szerint az általa vezetett intézet alapjai szilárdak, de további erőfeszítések nehezen lennének elviselhetők a piac szerényebb szereplői számára, azoknak ugyanis fizetőképességét is veszélyeztetné a bankadó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.