Üzleti tippek

Fizetést is vág a médiacsomag

admin
admin

2010. 06. 17. 21:24

Több helyen is visszavágja a Fidesz médiacsomagja a tervezett médiaszabályozó testületekben dolgozó tisztségviselők illetményét és végkielégítését - derül ki a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával kapcsolatos újabb javaslatokból.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal Fidesz-képviselők által benyújtott eredeti csomagban az Országos Rádió és Televízió Testület helyett létrejövő Médiatanács elnökére vonatkozóan olyan javaslat szerepelt, amely a végkielégítést a havi illetmény tizenkétszeresében határozta meg, egy mostani bizottsági módosító javaslat viszont már a havi bér csupán kétszeresének kifizetését javasolja. Ez vonatkozik az elnökhelyettesre is, ha megbízatása megszűnik.
Egy másik módosító javaslat szerint a közmédiumokat felügyelő közalapítványok civil kuratóriumainak megfelelő Közszolgálati Testületbe két további érdekvédő szervezet is delegálhat tagokat. Így már nemcsak 12, hanem 14 civilszervezet vehet részt a delegálásban. A Magyar Tudományos Akadémia, a történelmi egyházak, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a nemzeti és etnikai kisebbségek, a települési önkormányzatok, a határon túli magyarok szervezetei, és a családokat képviselő szervezetek mellett a fogyatékos személyek szervezetei és az itthon bejegyzett kulturális szervezetek is küldhetnek tagot az új testületbe. A kormánypárti indoklás szerint a két utolsó érdekvédelmi csoport még szélesebb alapú civil kontrollt biztosít a közmédiumok felügyeleti rendszerében.

Ugyanebben a módosító javaslatban szerepel, hogy a Közszolgálati Testület elnökének illetménye az államtitkári fizetés negyven százaléka lenne a korábbi ötven százalékos javaslat helyett. Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának csütörtöki ülésén ismertette, hogy a tervezetben a kormány 29 intézkedési pontjának bérplafonra vonatkozó rendelkezéseinek szellemében jártak el. A végkielégítésekre vonatkozó módosítások bizottsági indoklásában is a kormány által meghirdetett célokra hivatkozik L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke.

Az összesen öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagot Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők még múlt pénteken nyújtották be. A két képviselő egyebek mellett azt kezdeményezte, hogy a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió közalapítványainak és a Magyar Távirati Iroda tulajdonosi tanácsadó testületének jogutódjaként hozzák létre a Közszolgálati Közalapítványt. Létrejönne továbbá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amelynek autonóm államigazgatási szerve a Médiatanács lenne. A csomagnak része egy alkotmánymódosítási javaslat, egy nagy terjedelmű – a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló – előterjesztés, két országgyűlési határozat, valamint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló indítvány is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.