Üzleti tippek

Elfogadhatatlan a fideszes médiacsomag

Kézi vezérlésű médiarendszert emleget a Jobbik, a médiatörvény felszalámizását nehezményezi az MSZP, az LMP egyszerűen elfogadhatatlannak tartja a fideszes képviselők által jegyzett médiacsomagot.

Rohamtempóban tárgyalta a parlament a múlt pénteken egyéni képviselői indítványként – Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által- beterjesztett törvényjavaslatokat. Az ellenzék számos ponton nehezményezte a javaslatokat, a parlamenti vitáról pedig kivonult.

Pősze Lajos (Jobbik) szerint kézi vezérlésű médiarendszer jöhet létre A politikus a jogszabálycsomag általános vitája során hétfőn a Parlamentben azt mondta: a javaslatok a kormánypártok közmédiabeli befolyását növelnék, s az újonnan létrehozandó intézmények mindegyikében az történhetne, amit a Fidesz és a KDNP akar. Hasonló véleményen volt Mandur László (MSZP), aki szerint a központosítás az indítvány fő vonulata, valamint Karácsony Gergely (LMP) is.

Mandur mindezt még védhetőnek is tartaná, amennyiben nem politikai dominancia-érvényesítés állna a háttérben. A “teljhatalmú” vezetőt a kormányfő nevezheti ki, a kuratórium pedig politikailag befolyásolható lesz. Mandur hozzátette: a médiafelügyelet összevonása után szintén kormányzati befolyás lesz, elnökét pedig két ciklusnál is hosszabbra, 9 évre nevezik ki. Ez utóbbit Pősze egyenesen felelőtlenségnek nevezte. A Jobbik vezérszónoka nehezményezte továbbá, hogy a médiacsomag nem tisztázza, hatálya mely, az interneten föllelhető tartalmakra terjedne ki, így félő, hogy “a kormánypártok azt is előírhatják, hogy egy magánember honlapján milyen információk szerepeljenek”.

Vicces ajánlat
Az intézmények összevonása nyomán keletkező költségcsökkentés Mandur szerint nem lesz megfelelő mértékű, a cél, hogy a jelenlegi vezetést azonnal lecserélje és a vagyont egy állami alapban összpontosítsa. A kuratóriumok összetétele alkotmányellenes lehet, négy tagjából két kormányzati és két ellenzéki tag lehet, ez az MSZP politikusa szerint “vicces” ajánlat, tudva, hogy három ellenzéki párt van. Ha nem sikerül megegyezni a tagokról, akkor csonka kuratóriumra is lehetőséget ad a javaslat. A képviselő szerint ez volt az eredeti terv. Jitért arra is, hogy eddig arra kényszerültek a felek, hogy megegyezzenek, de nincs kétsége afelől, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formájában fogják bevezetni. Arra kérte a Fideszt, hogy gondolják újra a javaslatot, mert ebben a változatban hosszú időre biztosíthatja a politikai hatalmat a közmédiumok felett.

Karácsony Gergely azt is nehezményezte, hogy az előterjesztők nem tisztázták, mit értenek közszolgálatiságon, s anélkül alakítanák ki az intézményi szabályokat. Az LMP politikusa hajmeresztőnek nevezte azt az eljárást, hogy az Országgyűlés hétfőn folytatta le egy péntek délután benyújtott jogszabály általános vitáját. Ennyi idő alatt nem lehet jó törvényeket alkotni, s a javaslatokat a közvéleménynek sem volt módja megismerni és megvitatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik