Üzleti tippek

Megadóztatnák a vándorkereskedőket

Napidíjat fizettetne a vándorkereskedőkkel tíz Mohács környéki település a helyi kisboltok védelmében - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

Amíg néhány éve még újdonságnak számítottak a kistelepüléseken az érkezésüket harsogó dallamokkal jelző, tejet, halat, jégkrémet, szódát, s egyebek mellett dinnyét kínáló mozgóboltosok, addig ma már sokaknak bosszúságot is okoznak. Főként a helyi kisüzletek bérlőinek, tulajdonosainak, akik elől elhalásszák a vevőket.

A helyi boltosok egy részének jövedelme már annyira alacsony, hogy az üzletük bezárásán gondolkodnak, ezért is fontolgatja tíz Mohács környéki település polgármestere, hogy adót vet ki a mozgóboltosokra.

Kertész Attila, Szebény “első embere” szerint igazságtalan, hogy amíg a helyi boltosok iparűzési adót fizetnek az önkormányzatnak, az ugyanott működő vándorkereskedők nem. Faller Jenő Dunaszekcső és Németh Csilla, Bár polgármestere átlagosan ezer forint napidíj bevezetését javasolja, de nem tudják, hogyan lehetne ellenőrizni, melyik kereskedő hányszor fordul meg egy faluban.

A mozgóboltosok nem értik, miért kellene a falvak felé is fizetniük, mert működésükhöz minden engedélyük megvan, iparűzési adót pedig fizetnek ott, ahol a telephelyük van.
A baranyai polgármesterek ötlete nem példa nélküli. A Somogy megyei Mernye önkormányzata tavaly óta napidíjat szed az összes, faluban megforduló vándorkereskedőtől – olvasható a baranyai napilapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik