Üzleti tippek

Több csőd és új cég májusban

idén először nőtt az új alapítású vállalkozások száma az egy évvel korábbihoz képest - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Visszaállt az első negyedéves szintre a cégfelszámolások növekedési üteme májusban, az áprilisi jelentős lassulás csak átmenetinek bizonyult. Gyorsult a felszámolás alá kerülő vállalkozások számának emelkedése: 1512 cég jutott erre a sorsra, 8,7 százalékkal több, mint egy éve. Az egy évvel korábbinál 121-gyel, az egy hónappal korábbinál pedig 116-tal több céget döntöttek be a hitelezők – derül ki az Opten jelentéséből.

“A májusi adatok alátámasztják az előző havi kedvezőbb számokkal kapcsolatos óvatosságunkat; májusban látványosan visszatértünk az első negyedévre jellemző trendhez” – állapította meg Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.
A cégbedőlések regionális megoszlása jelentős szórást mutat, de az első négy hónaphoz képest mindenhol romlott a helyzet.

Ahol a tendencia még növekedést mutatott – a Közép-Magyarország régióban és az ország keleti felében -, ott a növekedés üteme gyorsult. Ahol már a lassulás a jellemző – általában a Dunántúlon -, ott most kisebb ütemben esett vissza a felszámolások száma, mint korábban. A legrosszabb a helyzet a Dél-Alföld és az Észak-Magyarország régióban, itt 22, illetve 23 százalékkal több céggel szemben kezdeményeztek fizetésképtelenségi eljárást a hitelezők, mint a múlt év azonos időszakában. Nagy súlyánál fogva rontja az országos átlagot a központi régió is, itt 16 százalékkal több felszámolás indult májusban, mint tavaly.

Májusban 1252 cég tulajdonosai indítottak végelszámolást, ami 245-tel, illetve 24,3 százalékkal több, mint tavaly májusban. “Idén már 700-zal több cégnél indult végelszámolás, mint tavaly, és a növekedés üteme is gyorsul, ezért nem kizárt, hogy év végére akár már 15 000 cég megszüntetéséről dönthetnek a tulajdonosok” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Idén májusban először alapítottak több céget, mint egy évvel korábban. 3516 új alapítású vállalkozást jegyeztek be, ami a korábbi folyamatos csökkenéssel szemben már 6,8 százalékos növekedés. Az év elejétől hónapról hónapra lassult az új bejegyzések számának csökkenése, áprilisban már csak 91-gyel maradt el az egy évvel korábbitól, májusban pedig már 223-mal több volt az új bejegyzés, mint egy évvel ezelőtt.

“Az új cégalapítások növekedése nem feltétlenül kedvező jelenség” – mondta a stratégiai igazgató. Az Opten adatai szerint ugyanis az új cégek között nagy számban bukkannak fel olyanok, amelyek vagy az alapító személye, vagy a székhely címe alapján kapcsolatba hozhatók korábban csődbe jutott vállalkozásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik