Üzleti tippek

Milliárdokat fizethet vissza a Mol

admin
admin

2010. 06. 09. 14:11

Az Európai Bizottság arra utasította a magyar kormányt, hogy követeljen vissza a Moltól 30,3 milliárd forint - 112 millió euró - összegű támogatást.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete megállapította, hogy a Mol a versenytársakénál alacsonyabb bányajáradékok fizetésével pénzügyi előnyhöz jutott. Ez egyértelműen diszkriminatív támogatást jelent, amely az uniós szabályok szerint nem engedhető meg – mondta Joaquín Almunia, a bizottság alelnöke és versenypolitikai biztosa.

A brüsszeli testület tavaly januárban indított mélyreható vizsgálatot a Magyarország által a Mol javára hozott, „vélelmezett állami támogatási intézkedéssel” kapcsolatban. A magyar kormány 2005-ben megállapodást kötött a Mollal, amiben meghatározta, hogy az általa kitermelt szénhidrogének után 2020-ig a szénhidrogénmezők többségén változatlan összegű bányajáradékot kell fizetnie.
A magyar bányászati törvényt 2008 elején azután módosították, s emelték meg ezáltal a járadékokat jelentős mértékben, hogy a Mol bányajáradéka továbbra is a 2005-ös megállapodásban meghatározott alacsony szinten maradt.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a Molnak nyújtott pénzügyi előny olyan működési támogatásnak minősül, ami nem hagyható jóvá az uniós állami támogatási szabályok értelmében. A számítások szerint a Mol ily módon mintegy 30,3 milliárd forint – 112 millió euró – támogatást kapott, amit a brüsszeli bizottság határozata szerint kamatokkal megnövelve köteles visszafizetni az államnak.

A Mol még nem kapta meg a határozatot, addig pedig érdemben nyilatkozni sem tud a társaság – közölték.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.