Üzleti tippek

Az Alkotmánybíróság elkaszálta a szövetkezeti törvényt

admin
admin

2010. 06. 03. 12:17

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (Ab) a szövetkezetekről szóló törvény 2010. februárjában történt módosítását, mivel annak harmadik paragrafusa visszamenőleges hatályba léptetésről rendelkezik, és ez a testület szerint súlyosan sérti a jogbiztonságot.

Az Ab keddi, a testület honlapján közzétett határozata szerint megállapítható, hogy a törvény az iskolaszövetkezeti tag munkavégzését illetően új szabályokat állapít meg, s ezen eltérő szabályok visszamenőleges érvényesítése nem lehetséges.

A visszamenőleges hatálybaléptetés ezekben az esetekben azt jelenti, hogy a már létrejött munkajogi jogviszonyok visszamenőleg válnak törvénysértővé, vagy kérdőjelezhető meg törvényességük – olvasható az Ab indoklásában.

A határozat kitér arra is, hogy az Ab a visszamenő hatályú jogalkotás tilalmát már több határozatában több szempontból értelmezte. Ezek egyike szerint az alkotmányban megállapított jogállamisághoz szervesen kapcsolódó jogbiztonság elvének maradéktalan érvényesülése érdekében elengedhetetlen, hogy a jogszabályok kihirdetése összhangban legyen az alkotmányos jellegű előírásokkal.

A szövetkezeti törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági eljárást Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezte márciusban, mert álláspontja szerint alkotmánysértő lehet a visszaható hatályú érvénybe lépés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.