Üzleti tippek

Földi csata

Előfizetéses csomagjával már komolyabb versenytársat jelenthet a kábel- és műholdas szolgáltatóknak a MinDig Tv. A harc nyolcszázezer potenciális előfizetőért folyik.

A magyar ember inkább fizet érte, de több csatornát akar, a magyar tévék pedig nem szeretnének fizetni azért, hogy ingyen legyenek foghatók. Ezt volt kénytelen belátni az Antenna Hungária (AH), és a MinDig Tv-nek elkeresztelt földi digitális sugárzáshoz kapcsolódóan előfizetéses csomagot vezetett be. MinDig Tv Extra néven mostantól összesen 17 csatornát tesznek elérhetővé a földi rendszeren.

A MinDig Tv indulásakor voltak azzal kapcsolatos várakozások, hogy a közszolgálati adókon és az RTL Klub, TV2 pároson kívül lesz még olyan csatorna, amely fizet azért, hogy felkerüljön a földi digitális rendszerre. Azonban a magas kábeles és műholdas lefedettség miatt hazánkban kialakult üzleti modell ezt nem igazán tette lehetővé. Az a csatorna, amely ingyen elérhetővé vált volna a MinDig Tv-n, a továbbiakban a kábel- és műholdas szolgáltatóktól nem számíthatott bevételre.

Nem is volt nagy tülekedés a televíziók között a földi digitálison való fizetős részvételért, s most már nem is lesz, ugyanis a MinDig Tv kínálatába felvett tematikus csatornákkal gyakorlatilag betelt a jelenleg elérhető frekvenciakészlet. „Létezik még egy mobiltévének fenntartott multiplex is, ami sem nálunk, sem pedig Európában nem nevezhető sikertörténetnek, ezért kértük a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH), hogy használhassuk ezt is inkább a tévészolgáltatásra” – mondja Tóth András, az AH kommunikációs vezetője. A felszabaduló multiplexen az AH további előfizetéses csomagokat tudna kialakítani, így téve még inkább versenyképessé a földi digitális tévézést.

Az AH felmérése szerint jelenleg mintegy 80 ezer háztartásban tévéznek a MinDig Tv révén. A potenciális előfizetők tábora jóval nagyobb, hiszen a szolgáltatást már most elérheti a lakosság 88, jövőre pedig 95 százaléka. A legújabb LCD és plazmatévékben pedig beépített dekóder van, így ezekkel már set-top-box nélkül is lehet nézni a földi digitális adásokat.
A MinDig Tv számára az igazán nagy lökést az adhatja, ha lekapcsolják a földfelszíni analóg hálózatot. Ekkor összesen 800 ezer, jelenleg tető- vagy szobaantennával tévéző háztartás áll válaszút elé, s még kérdéses, hogy a kábeles, műholdas és földi digitális vételi módot milyen arányban fogják választani.
Az NHH által Digitális átállás monitoring címmel készített felmérés szerint az emberek vonzóbbnak találják a kicsit bővebb televíziós kínálatot, és ezért még fizetni is hajlandók, ha nem is sokat. Nyilván az eddig antennával ingyen tévézők számára az elérhető legolcsóbb – tipikusan 17 csatornás – csomagok lesznek a legkedveltebbek, és ebben az összehasonlításban már reális alternatíva az AH szolgáltatása is.

Az analóg rendszer leállítása pedig belátható időn belül esedékes lesz. A Media Hungary konferencián Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke arról beszélt, hogy tarthatónak tűnik a 2011. végi lekapcsolás, és addig is fokozatosan, területenként szüntetik meg az analóg hálózatot. Utóbbi pontos menetrendjéről részleteket még nem tudni, bár van rá esély, hogy az első területen – valószínűleg Budapesten – már az idén leállítják az analóg sugárzást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik