Üzleti tippek

Vonzó Kelet-Európa a németeknek

Továbbra is vonzó befektetési célpont Közép-Kelet-Európa (KKE) a német vállalatok számára, mivel - a német külkereskedelmi kamarák felmérése szerint - a régió német vállalatvezetőinek 84 százaléka ma is ugyanazt az országot választaná befektetési célpontként, mint korábban.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara az MTI-vel hétfőn közölte: az idén már ötödik alkalommal, 15 országban elvégzett felmérés alapján a vonzó befektetési célpontok rangsorában Magyarország javítani tudott helyezésén, miután a 19 országból álló listán a hetedik helyen végzett. Az első helyen az öt éve veretlen Csehország áll, míg Lengyelország megítélése az idei felmérésben látványoson javult, a tavalyi negyedik helyről a másodikra lépett előre.

A felmérés azt bizonyította, hogy a KKE régió még nem jutott túl teljesen a gazdasági válságon. A vállalatvezetők értékelése alapján azon országok gazdasági helyzete, amelyben tevékenységüket folytatják a legtöbb ország esetén alig kapott idén jobb értékelést, mint tavaly, mivel a menedzserek több mint a fele rossznak minősítette azt, és mindössze 5 százalékuk jónak. Az idei kilátásokat illetően azonban jelentősen javult a kép: a megkérdezettek 70 százaléka fellendülésre vagy legalábbis stabilizálódásra számít a régióban, míg a saját vállalatra vonatkozó várakozásoknál 85 százalékos ez az arány.

A kamara emlékeztetett arra, hogy a német vállalatok 2008 végéig több mint 80 milliárd eurót fektetettek be a régióban, ez a teljes német tőkeexport mintegy 9 százalékának felel meg, és a német kivitel 12 százaléka a régióba irányul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik