Üzleti tippek

Oszkó szerint racionális az adóprogram

Az új kormány ismert adóelképzelései között lát a leköszönő pénzügyminiszter racionális elemet, és olyan lépéseket is, amelyek az általuk elkezdettek folytatása - derül ki a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúból.

Oszkó Péter szerint a kisadók megszüntetése teljesen racionális. De – mint mondta – az eddig elhangzottak között vannak olyan elemek is, amelyek politikai jelképűnek tűnnek, ilyennek nevezte a szuperbruttó kivezetését.

Oszkó Péter szerint az idén apró lépések tehetők. Emlékeztetett arra, hogy tavaly februárban a Reformszövetség egy koherens adóprogramot állított össze. E szerint egy egykulcsos vagy ahhoz hasonló adórendszer lenne ideális, alacsony kulcsokkal, kisebb járulékteherrel, kisadók kiirtásával és lehetőleg az iparűzési adó kivezetésével. Kérdés, ezt milyen ütemben lehet véghez vinni, hogy “ne álljon fejre” a költségvetés és az ország.

“A Reformszövetség ennek megvalósítására három évet mondott, ebből az első évet mi megcsináltuk, vagyis két év alatt el lehetne érni” – mondta az interjúban.

A leköszönő pénzügyminiszter úgy látja, hogy amit az adott körülmények között lehetett, azt véghezvitte a kormány, a strukturális átalakítások egy része azonban a következő kormányra marad – olvasható az interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik