Üzleti tippek

Kényszerpihenőn a Google Streetview

Felfüggesztette a Google amerikai szoftverfejlesztő cég Streetview szolgáltatásának ausztriai munkálatait az osztrák adatvédelmi hatóság.

A testület vizsgálatot indított az utcák háromdimenziós feltérképezése során begyűjtött adatokkal kapcsolatban. A vizsgálat lezárultáig azonnali hatállyal megtiltotta a felvételek készítését és az eddig gyűjtött adatok felhasználását.

A hatósági eljárás fő kiváltó oka az volt, hogy a Google nem jelentette be sem a vezeték nélküli (wifi) hálózatok adatainak, sem a személyes adatoknak a gyűjtését. Az adatvédő szerv szerint így nem világos, hogy a fényképfelvételeket technikailag mennyire választották el az adatgyűjtéstől – tudósított az osztrák rádió (ORF). Előzőleg több másik európai országban, például Németországban és Spanyolországban is vizsgálat indult a Google Streetview számára gyűjtött adatokkal kapcsolatban.

A Google két hete sajnálkozását fejezte ki az egyes nem titkosított hálózati adatok rögzítése miatt, és kijelentette, hogy tévedésből rögzítették azokat a kartográfiai programja számára az elmúlt négy évben, különböző országokban fényképező autók. Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének (médiaelérést szabályozó azonosító) gyűjtésére is. A Google közölte azt is, hogy a fényképek kivételével megsemmisíti az adatokat.

Egy osztrák adatvédelmi szervezet kételkedik benne, hogy tévedésből rögzítették a szóban forgó információkat. Végülis 34 országban fordult elő és 2007 óta nem tűnt fel a Google-nak – érvelt az ARGE Daten, és feljelentette a Google-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik