Üzleti tippek

Korruptabbá tett a válság

admin
admin

2010. 05. 26. 11:52

Kimutathatóan nőtt a vállalati korrupció világszerte az elmúlt egy évben – derül ki az Ernst & Young felméréséből. Sok cég a takarékosság jegyében szűkítette a korrupció megelőzésére szánt erőforrásait.

A tavalyi 13 után a cégek 16 százaléka került kapcsolatba az elmúlt két évben a korrupcióval, vagyis a várakozásoknak megfelelően a válság alatt terjedt a korrupció világszerte – áll az Ernst & Young 11. globális felmérésében, amelyet a tanácsadó cég kedden tett közzé. Érdemben és meglepő módon, 21 százalékosra nőtt a korrupciótól érintett cégek száma Nyugat-Európában, míg térségünkben a vállalatok „mindössze” 14, Észak-Amerikában 9 százalékos ez az arány. A legkevésbé korrupt térség a felmérés szerint Ausztrália és a távol-kelet, 8 százalékkal.

A korrupció érzékelhető terjedése ellenére a vállalatok eseti és következetlen válaszokat adnak a korrupció jelentette kihívásokra – olvasható a pénzügyi és jogi igazgatók megkérdezésével végzett felmérésben, amely szerint az észak-amerikai kontinensen kívül működő cégek több mint felének nincs dokumentált cselekvési terve a korrupciós ügyek kezelésére. Az Ernst & Young szakértői szerint ez komolyan csorbíthatja a korrupcióellenes fellépés hatékonyságát.

A felmérés érdekes megállapítása, hogy a vállalatok igazgatósági tagjai személyes felelősségükkel tisztában vannak ugyan, de nem kellően informáltak ahhoz, hogy cégüknél a korrupció elleni küzdelmet hatékonyan irányítsák: tízből mindössze négy pénzügyi vezető készített az elmúlt egy évben jelentés a vállalati csalásokról, és azok megelőzési lehetőségeiről. Szintén beszédes adat, hogy a cégek belső ellenőrzéssel foglalkozó munkatárai is elbizonytalanodtak az elmúlt évben, miután a költséghatékonyság jegyében számos hatékony eszközüktől megfosztattak.

A tanácsadó cég úgy véli, hogy bár a felmérés az üzleti szféra képviselőinek megkérdezésével készült, eredményei a közszféra és a civil szféra számára is megfontolandók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.