Üzleti tippek

Malév-ügy: bűncselekmény történhetett

admin
admin

2010. 05. 20. 19:01

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön levélben utasította Kamarás Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, hogy a Malév által a Vnyesekonombanknak nyújtott viszontgarancia ügyében, a helyzet jogi tisztázása érdekében tegye meg a szükséges intézkedéseket - közölte a Pénzügy Minisztérium.

Oszkó Péter szerint alapos okkal feltételezhető, hogy a 2007. májusában – a Malév privatizációját követően – kötött garancia-megállapodás kapcsán akár a hűtlen kezelés gyanúja is felmerülhet – áll a közleményben.

A Malév helyzetének rendezéséről – hosszas tárgyalások után – az idén februárban állapodott meg a magyar és az orosz fél. A megállapodás eredményeként a magyar állam a Malév – döntően a cég köztartozásainak tőkévé alakításával – többségi tulajdonosa lett. A tulajdonosnak nem fizetett, hanem, mint az ügyvezető pénzügyminiszter fogalmazott, kiszorította a tulajdonból. A magyar állam a Malév 95 százaléknyi részvényét szerezte meg, a fennmaradó hányad pedig az AirBridge Zrt.-é maradt.

A magyar-orosz megállapodást a február 26-i kormányhatározat részletesen ismerteti. Ebben már szerepel az a “bizonyos” 32 millió euró viszontgarancia, amely miatt a Fidesz-KDNP az ügyvezető pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását kezdeményezte, a Jobbik pedig csütörtökön feljelentést tett.

Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson szerdán azt mondta: a magántulajdonban lévő Malév – a magyar jogba ütközően – viszontgaranciát adott a Vnyesekonombanknak, de nem 32 millió euró, hanem ennél nagyobb összegre. A magyar-orosz tárgyalások eredménye, hogy ezt a viszontgaranciát, azaz a Vnyesekonombank követeléseinek teljesítését szolgáló összeget 32 millió euróban maximálták, és kikötötték, hogy a kifizetést a Malév a bíróságon visszakövetelheti.

Az ügyvezető pénzügyminiszter arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy a könyvvizsgáló a könyvvizsgálat során nem talált dokumentumot a viszontgarancia vállalásról, bár azt a Malév igazgatósága és felügyelőbizottsága is jóváhagyta. Mindkét testületben képviseltette magát a magyar állam – mondta Oszkó Péter a bizottsági meghallgatáson, de az ülés után újságíróknak hozzátette: tisztázatlan, hogy a vádak kivel szemben állnak fenn.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.