Üzleti tippek

Áll a Facebook Pakisztánban

admin
admin

2010. 05. 20. 07:10

Május végéig teljesen bezárt a Facebook Pakisztánban. A kormány azok után döntött így, hogy Mohamed-rajzolási versenyt hirdetettek meg rajta a felhasználók között.

A pakisztáni fiatalok körében is közkedvelt internetes portálon arra buzdították a közösségi tagokat, hogy május 20-án küldjenek Mohamedről készült rajzokat. A “rendezvény” szervezői kezdeményezésükkel annak a muszlim bloggernek a megnyilvánulása ellen akartak tiltakozni, aki a minap megfenyegette a South Park amerikai rajzfilmsorozat készítőit, amiért medvének öltöztetve jelenítették meg a prófétát az egyik idén játszott epizódban. “A szélsőségesek nem vehetik el tőlünk a szólásszabadsághoz való jogot és nem fognak minket elhallgattatni a fenyegetéseikkel” – olvasható a rajzversenyt hirdető facebookos oldalon. A próféta ábrázolására való felhívás Pakisztán-szerte és sok más iszlám országban is felborzolta a kedélyeket, mivel az iszlám tiltja Mohamed bármilyen képi megjelenítését.

A Pakisztán déli részén fekvő Karacsiban kedden mintegy 2000 diáklány gyűlt össze, követelve a kezdeményezést toleráló Facebook betiltását, kicsit arrébb pedig több tucatnyi fiú jelent meg az “istenkáromlók elleni szent háborút” sürgető transzparensekkel. A pakisztáni kormány a “népharagra” reagálva felszólította az internetszolgáltatókat, hogy azonnali hatállyal tiltsák le május 31-ig a közösségi oldalhoz való hozzáférést.

Az internetszolgáltatók a kabinet felszólítására meg is kezdték a lahóri legfelsőbb bíróság határozatának végrehajtását: szerdán már országszerte nehézkessé vált az oldal elérése. Hamid Szaeed Kazmi, Pakisztán vallásügyi minisztere azt mondta, hogy a tilalom csak átmeneti megoldás lehet, és javasolta a kormánynak egy iszlám konferencia mielőbbi összehívását a Mohamed ábrázolásának kivédését segítő intézkedések kidolgozására.

Az egész oldal letiltása mindenekelőtt a fiatal felhasználók körében vált majd ki nemtetszést, akik sok időt töltenek a virtuális közösségben – mondta a pakisztáni internetszolgáltatók vezetője. A Facebookhoz való hozzáférés korlátozása nem egyedülálló eset; a népszerű közösségi portál Kínában állandó tilalom alatt áll, bár az többféle módon is kijátszható.

Amikor Mohamed-karikatúrák jelentek meg egy dán lapban 2005 szeptemberében, tiltakozáshullám kezdődött szerte a világon, főleg a muzulmán országokban, s azok 2006 elejére erőszakossá váltak mintegy 50 ember életét követelve.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.