Üzleti tippek

Adóbevallás – nincs több haladék

Ma éjfélkor van a vagyonadó és a személyijövedelemadó-bevallás és -befizetés végső határideje, és szintén a mai napon lehet még rendelkezni az adók 1+1 százalékáról is, amit az adózók fele tavaly is elfelejtett. Aki ma nem vall és nem fizet, annak nyomós indoka kell hogy legyen ahhoz, hogy a bírságot megússza.

A magyarok jó része változatlanul az utolsó pillanatra halasztja szja-bevallását. Tíz napja még másfél millió bevallást várt az APEH, egy hete azt a tájékoztatást adták, hogy még 1,2 millióan nem küldték be a bevallásukat az összesen 3,6-3,7 millióból, ma pedig közel nyolcszázezren görnyednek még az adópapír fölött.

A hibáinkból sem igen tanulunk, mert évről évre ugyanazokat követjük el, bár kevesebb alkalommal. Az utóbbi három évben ugyanis 40 százalékról 14 százalékra csökkent a hibás bevallások aránya. A legtöbben még mindig papíron küldik a bevallást, akkor is, ha már az internetről letöltött adatlapot használják. A legnagyobb posták ezért meghosszabbított nyitva tartással készülnek a mai rohamra.

Sokszor elrontjuk

A hibák tehát változatlanok. Ne felejtsük el mindjárt az első oldal majdnem legalján aláírni az adóbevallást, ez ugyanis a mai napig a leggyakoribb hiba. Főleg családon belül jellemző, ha egy személy tölti ki az összes nyomtatványt, hogy téves adóazonosító számot tüntet fel, vagyis például a sajátját írja a többi családtag bevallására is.

Szintén gyakran elmarad az első oldalon az adó-visszaigénylési kérés beikszelése. Pedig e nélkül hiába járna vissza adó, nem utalja az adóhivatal, ugyanis ha nincs jelölés, akkor azt úgy értelmezik, hogy az adózó az szja-n akarja tartani a követelést. Például azért, hogy később átvezesse egy másik adónemre.

Jó tudni, hogy ha elmaradt a jelölés, akkor a kiutalást később is lehet kérni a megfelelő nyomtatvánnyal. Ha visszajár az adóból, akkor arra ügyeljünk, hogy a visszaigénylési címünk, illetve a bankszámlaszámunk pontos legyen, különben várhatjuk a pénzünket.

Gyakori hiba az is, hogy a munkáltató által már levont adóelőleget rossz sorba írjuk be, és ezzel olyan adókötelezettséget ismerünk el, ami valójában nincs is.

Nem jó indokolatlanul késni

A hibás bevallás maximum 20 ezer, a késedelmes bevallás akár 200 ezer forintos bírságot is jelenthet. Ha a késett bevallás hibás is, akkor csak a késedelem miatti bírságot kell megfizetni.

A késedelmes bevallásra csak akkor nincs büntetés, ha az adózó akadályoztatva volt a benyújtásban, például beteg volt vagy külföldön tartózkodott. Ilyenkor, amint az akadály elhárult, legkésőbb 15 napon belül be kell nyújtania azt, egy kérelemmel együtt, amiben igazolja a késedelem okát. Nem lehet például kifogás az, hogy valaki éppen május 20-án, vagy előtte pár nappal utazott külföldre. Ilyenkor ugyanis bőven lett volna ideje, hogy az utazást megelőzően teljesítse kötelességét.

Az árvíz miatt például borsodban most részletes indoklás nélkül, csupán az időjárási viszonyokra hivatkozva is lehet haladékot kapni a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel. Aki nem árvíz sújtotta területen lakik, de odament segíteni, attól is elfogadják az igazolási kérelmet.

100 000 forint alatti adótartozásnál az idén először a bevallás utolsó oldalán jelölve maximum négyhavi részletben lehet megfizetni az adót, méghozzá pótlékmentesen. Más esetekben a beadott kérelem elbírálásától függ, hogy kap-e haladékot az adózó.

PACI doki

A csemői Paci Doki Alapítvány a saját kistérségében egyedüliként foglalkozik lovas terápiával. A Gyöngyvirágos Tölgyesben elsősorban súlyosan fogyatékos gyermekeken próbálnak segíteni a speciálisan felépített, személyre szabott lovas foglalkozásokon. Ezenkívül a szülőknek tanácsot adnak arra, hogy milyen orvosi kezelésre, fejlesztő foglalkozásra vihetik még gyermeküket, hogy javuljon a közérzete. Az idei évben a ceglédi kórház pszichiátriai osztályával együttműködve depressziós felnőttek is kipróbálhatták a lovas terápiát, aminek eredményeképpen hamarabb elhagyhatták a kórházat.

A foglalkozások a természetben zajlanak, ezért egyelőre nagyon függ az időjárástól a működés. Domina Imre a Paci Doki alapítója azt szeretné elérni, hogy legyen egy fedett területük, ahol egész évben fogadhatnák a gyógyulni vágyókat. Az ehhez szükséges anyagiak azonban nem állnak rendelkezésükre, és egy esetleges pályázathoz az önrész sem. A Paci Dokinál a lovas terápiás foglalkozásokért nem kérnek pénzt. A tevékenység költségeit teljes egészében az 1 százalékos felajánlásokból fedezik, csak a legszükségesebbekre költve.

Amivel mindnyájan segíthetünk

Az adó 1+1 százalékáról már tizennégy éve rendelkezhet minden adózó, mégsem teszik meg. Pedig ezzel úgy segíthetnek civilszervezeteknek, egyházaknak, hogy az egy fillérjükbe sem kerül. Akár ma is, függetlenül attól, hogy már korábban beadták-e az adóbevallásukat. A rendelkezést elektronikusan
vagy papíron lehet beküldeni. Csak ki kell választani, mely szervezetet szeretnék támogatni, a rendelkező nyilatkozatra felírni a nevét, az adószámát, a saját adószámot, és elektronikusan vagy levélben feladni az adóhatóságnak.

Az adó egy százalékáról akkor is érdemes nyilatkozni, ha éppen nincs befizetési kötelezettségünk, ugyanis ezeket a nyilatkozatokat is feldolgozza az APEH, és a felajánlók számába beleszámítja. Ennek a költségvetési támogatások mértékének elbírálásakor lehet jelentősége.

A kicsik is várják

A civilszervezetek közül a legnagyobbak tudják a legtöbb adományt begyűjteni évről évre. A kisebb alapítványok viszonylag szűkebb körben ismertek, és arra sincs többnyire pénzük, hogy az adóbevallás időszakában hirdetésben hívják fel a figyelmet tevékenységükre. Aki őket szeretné támogatni, az a nonprofit.hu-n tud utánanézni annak, hogy mely szervezetek várják az egy százalékot. Az egyházak számai az APEH honlapján találhatóak.

A tavalyi évben 33 milliárd forinttal segíthettük volna a különböző alapítványokat, de ennek a keretnek a felét sem használtuk fel. Pedig már pár millió forint is a továbbműködést jelentheti azoknak, akik mások segítésének szentelték az életüket.

Ha kész a bevallás, már csak fel kell adni, legkésőbb ma éjfélig, elektronikusan, vagy postai úton.
A Magyar Posta Zrt.-től kapott tájékoztatás szerint a mai napon az ügyfeleket megerősített szolgálattal és tovább nyitva tartó postákkal várják. A Budapest Nyugati pu., Keleti pu., Fogarasi úti Tesco postáin 24.00-ig, a Mammutban 22.00-ig lehet feladni az adóbevallásokat.

A megyeszékhelyeken legalább egy posta, jellemzően az 1. számú posta lesz 20.00 óráig nyitva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik