Üzleti tippek

Adóbevallás: holnap éjfélig

Már csak egy nap maradt az szja és a vagyonadó bevallások elkészítésére, mindkettőt május 20-án éjfélig lehet bevallani, és az adó megfizetésének határideje is ez.

Az APEH az idén a munkáltatói adómegállapításokkal együtt 3,6-3,7 millió szja bevallást vár. A nagyüzem az idén is az utolsó hétre maradt, május 14-ig ugyanis 2.271.792 darab 0953-as szja bevallás és 124.451 darab 0953E egyszerűsített adóbevallás érkezett meg az adóhatósághoz. Az adóvisszaigénylők közül 1.129.213 személy részére mintegy 59 milliárd forint utalt ki eddig az APEH.

A nyomtatvány kitöltésekor az utolsó napon sem érdemes kapkodni, hiszen jelentéktelennek tűnő mulasztás miatt is hibásnak minősül a bevallás. Célszerű ellenőrizni, hogy aláírtuk-e bevallást, megjelöltük-e a főlapon, hogy a visszaigényelhető összeget visszakérjük, vagy például az önkéntes pénztári kedvezmény utalási helyéül a kassza számlaszáma helyett véletlenül nem a sajátunkat tüntettük-e fel. Ezek ugyanis a leggyakoribb hibák.

Részletfizetés

A 100 ezer forintot meg nem haladó szja kötelezettséget pótlékmentesen, legfeljebb négy egyenlő havi részletben is teljesíthetik azok a magánszemélyek, akik nem folytatnak vállalkozási tevékenységet, és általános forgalmi adó fizetésére sem kötelezettek. Annak, aki négy hónap alatt sem tudja az adót befizetni, egyedi kérelmet kell benyújtania az adóhatósághoz.

Az adózók remélhetőleg nem feledkeznek meg az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozatok benyújtásáról sem, különösen, hogy ezzel anélkül támogathatnak nemes célokat, hogy egyetlen fillérjükbe kerülne. Tavaly csak az adózók 49,1 százaléka ajánlott fel összesen 18 milliárd forintot, miközben a maximálisan felajánlható összeg 33 milliárd forint volt.

A rendelkező nyilatkozatot a bevallástól függetlenül lezárt (adóazonosító jellel ellátott) borítékban személyesen vagy postán, illetve elektronikus űrlapként elektronikus úton is el lehet juttatni az adóhatósághoz.

A vagyonadót is

Május 20-ig kell bevallani az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót is, és befizetni az adó esedékes részét. Miután az Alkotmánybíróság a vagyonadóról szóló törvény ingatlanokra vonatkozó részét hatályon kívül helyezte, már csak a vízi járműveket, a légi járműveket és a nagy teljesítményű személygépkocsikat terheli az adó, amelyet két egyenlő részletben kell megfizetni, az elsőt a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig.

A vagyonadóból 5.535 magánszemély és egyéni vállalkozó összesen 241 millió forintot fizetett be május 10-ig, ennek nagy részét, 226 millió forintot a nagy teljesítményű gépkocsik után, míg a vízi járművek után 14 millió, a légi járművek után 1 millió forint folyt be.

Az időjárás okozta nehézségek miatt előfordulhat, hogy valaki nem tud határidőre eleget tenni kötelezettségének. Ez esetben lehetőség van arra, hogy az illető az akadály elhárultával a bevallás benyújtásával, illetve a befizetéssel egyidejűleg igazolási kérelmet nyújtson be, amivel kimentheti késedelmét. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint.

B-A-Z megye akadályoztatva

Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében veszélyhelyzetet hirdettek ki, a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfeleknek elegendő a veszélyhelyzetre hivatkozniuk a kérelemben, nem szükséges részletesen indokolniuk az akadályoztatást – jelentette be az APEH.
Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papír alapon kell eljuttatni az adóhatósághoz.

Éjféli nyitvatartás

A postákon megerősített szolgálat, a fővárosban több helyen valamint a megyeszékhelyeken is hosszabb nyitva tartás lesz csütörtökön, a személyi jövedelemadó bevallásának határideje miatt – mondta Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. A fővárosban a Keleti és a Nyugati pályaudvar melletti posták 24 óráig tartanak nyitva ezen a napon, a Fogarasi úti Tescóban is egész nap nyitva lesz a posta. A megyeszékhelyeken lévő főposták legalább 20 óráig tartanak nyitva május 20-án.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.