Üzleti tippek

Obama erősítené a sajtószabadságot

admin
admin

2010. 05. 18. 08:20

Barack Obama amerikai elnök a sajtószabadság nemzetközi erősítését célzó törvényt írt alá, amely arra kötelezi a külügyminisztériumot, hogy éves emberi jogi jelentésében sorolja fel azokat az országokat, ahol elfojtják a média szabadságát.

A törvény Daniel Pearl nevét viseli a The Wall Street Journal néhai tudósítójának a tiszteletére, akit 2002-ben Pakisztánban terroristák lefejeztek. Az ünnepélyes aláírási ceremónián a Fehér Házban jelen voltak Pearl családjának tagjai.

Az amerikai külügyminisztériumnak ezentúl minden évben össze kell állítani egy listát azokról az országokról, ahol sérül a sajtószabadság. A törvény semmilyen kikényszerítő eszközt nem helyez kilátásba.

“Ez a törvény egyértelműen az újságírói szabadság oldalára helyez bennünket” – fogalmazott Obama, és megjegyezte: a törvény erős üzenet az amerikai kormány éberségéről. A kétpárti – demokrata és republikánus – támogatottságú törvény lényegében azt írja elő a külügyminisztériumnak, hogy ültesse szégyenpadra azokat az államokat, amelyekben megsértik a sajtó szabadságát, újságírókat börtönöznek be, fizikai támadások érik a sajtó munkatársait, vagy cenzúra működik. Azokra az államokra, ahol különösen súlyos mértékben sérül a sajtó szabadsága, részletesebben ki kell térni a jelentésben, feltárva, hogy a kormány elnézi vagy támogatja a jogsértéseket, illetve mit tesz azok megszüntetése érdekében.

A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet éves jelentést készít a sajtószabadság nemzetközi helyzetéről, kitérve arra, hogy hány újságírót öltek meg vagy börtönöztek be. Hasonló jelentést állít össze a Freedom House jogvédő csoport is, amely legutóbbi elemzésében úgy találta: tavaly már nyolcadik éve folyamatosan romlott a sajtószabadság helyzete a világon.

A USA Today ironikusnak nevezte, hogy az az Obama írta alá a sajtószabadságot erősíteni hivatott törvényt, aki nem rejti véka alá, hogy nem kimondottan kedveli a média működését. A Hampton Egyetem végzősei előtt mondott múlt heti beszédében Obama például azt fejtegette: “a nap 24 órájában működő média olyan tartalmakkal bombáz bennünket, és olyan érveket használ, amelyek közül néhány nem mindig helyezhető igazán magasra az igazság mércéjén”. Egy korábbi búcsúztatón, a Michigani Egyetemen sem beszélt hízelgő módon a médiáról, amikor azt mondta: “a sajtó szívesen ugrik a konfliktus minden jelére, mert ettől szexisebb lesz a sztori”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.