Üzleti tippek

Biztató adatok az építőiparban

Bizakodásra okot adó, kedvező jelek vannak az építőipar legújabb statisztikai adataiban - vélik a megkérdezett szakértők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt adatai szerint az építőipari termelés volumene márciusban a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel korrigálva is 5,8 százalékkal csökkent a 2009 márciusihoz képest – kevésbé, mint februárban, amikor 10,1 százalékkal esett vissza – szezonálisan kiigazítva pedig márciusban a termelés 5,5 százalékkal magasabb volt, mint az előző hónapban, a februári 6 százalékos emelkedés után.

Az épületek építésének a korábbi hónapokban tapasztaltnál kisebb csökkenése néhány nagy értékű, kereskedelmi, illetve ipari épületen végzett munkának köszönhető.

Eppich Győző, az OTP Bank Nyrt. elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy az építőipari adatok éves alapon továbbra is csökkenést mutattak ugyan, de a visszaesés mértéke elmaradt a februáritól. Az elemző szerint bizakodásra adhat okot, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint, hó/hó alapon közel 6 százalékos volt a növekedés mértéke februárhoz képest.

Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője szerint is kedvező jelek kezdenek mutatkozni az építőipari statisztikai adatokban. A termelés ugyan még csökkent év/év alapon, hó/hó alapon azonban javulás látszik a korábbi hónapok romlása után, igaz, ebben az adatban még nagy a volatilitási tényező – magyarázta a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője.

Keszeg Ádám szerint a javulás a szerződésállományokban is látszik. Több az új szerződések volumene épületek építésére, illetve építményekre, mint korábban, ami előrevetíti, hogy később javul az ágazat helyzete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik