Üzleti tippek

Tilos hirdetni az online pókert

Nem szabad hirdetni az online – pénzben játszott – pókert, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több eljárást is indított ilyen típusú reklámok miatt – derül ki a szakhatóság lapunknak adott válaszából. Egy Portugáliával kapcsolatos uniós döntés miatt az eljárások immár sikerrel is kecsegtetnek.

A szerencsejáték szervezése az APEH engedélyéhez kötött tevékenység, így a nem engedélyezett szerencsejáték hirdetése egyben jogsértő reklámtevékenységnek is minősül – erősítette meg az fn.hu fölvetését lapunknak adott válaszában Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

Az APEH oldalán elérhető információk szerint “Magyarország területére on-line (sic!) pókerjátékra szerencsejáték szervezői engedély nem került kiadásra”, tehát azon magyar nyelvű pókeroldalak, ahol pénzben lehet játszani, egytől egyig törvényt sértenek, a szervezőik bűncselekményt követnek el a hatályos magyar törvények szerint. Következésképp az online pókert hirdetni sem lenne szabad, mégis főműsoridőben propagálják őket a legnagyobb kereskedelmi televíziós csatornákon, de más típusú médiumokban is.

Nem mentek át a Fővárosi Bíróságon

Kathi Attila tájékoztatása szerint a korábbi években az APEH több bejelentést is tett a fogyasztóvédelmi hatóságnál jellemzően olyan — internetes szerencsejáték lehetőségét kínáló — külföldi vállalkozások reklámjai kapcsán, amelyek szerencsejáték szervezésére az Európai Unió más tagállamában rendelkeztek engedéllyel, de hazánkban nem. A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen jogsértést megállapító és bírságot kiszabó jogerős határozatokat hozott ezekben az ügyekben, ám azok felülvizsgálata során a Fővárosi Bíróság elutasította a hatóság álláspontját.

Az ítéletek indokolásában a bíróság kifejtette, hogy az Európai Unió egyik alapelvét, a szolgáltatásnyújtás szabadságát sérti a magyar szabályozás, amikor olyan vállalkozásoknak is engedély megszerzését írja elő, amelyek már más uniós tagállamban engedélyeztették szerencsejáték szervezésére vonatkozó tevékenységüket – derül ki a fogyasztóvédő válaszából.

Portugál fordulat

Az ügyben 2009 őszén fordulatot hozott az Európai Unió Bíróságának egyik ítélete, amely a Portugáliában érvényben lévő szabályozás kapcsán kimondta, hogy nem ellentétes az európai joggal, ha egy tagállam megtiltja egy más tagállamban letelepedett, és ott jogszerűen hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozásnak azt, hogy internetes szerencsejátékot kínáljon a területén. A magyarhoz hasonló portugál korlátozás az EU Bírósága szerint a csalás és más bűncselekmények elleni küzdelem céljával igazolható.

A 2009. szeptemberi ítélet meghozatala óta 5 eljárás indult a Közép-magyarországi Regionális Felügyelőségnél magyar nyelven is elérhető szerencsejáték-honlapot üzemeltető (és hazánkban ilyen tevékenység végzésére engedéllyel nem rendelkező) külföldi vállalkozás reklámja miatt – tájékoztatott Kathi Atilla.

A fogyasztóvédő válaszában azt is megjegyezte: online szerencsejátékokkal kapcsolatban nem jellemző a fogyasztói bejelentés, de ha valaki az elmaradt kifizetés kapcsán nyújtana be panaszt, a konkrét ügyben a hatóság nem rendelkezne jogkörrel az ügy eldöntésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik