Üzleti tippek

Megszűnik a rétsági TDK-gyár

admin
admin

2010. 05. 05. 11:04

Bezárja rétsági üzemét a japán TDK, a gyár bezárásával 145 ember marad munka nélkül.

Mezőfi Zoltán, a Nógrád megyei város polgármestere elmondta: a TDK Elektronika Magyarország Kft. arról értesítette, hogy a gazdasági válság miatt május végén-június elején bezárja az ipari parkban működő üzemet. Ezzel 145 ember állása szűnik meg, akik 10-15 százaléka rétsági lakos – tette hozzá.

Bognár Ildikó, a rétsági üzem humánerőforrás-igazgatója csütörtökre ígért tájékoztatást. Közölte: egyelőre nem mondhat semmit, mert nem hatalmazták fel erre.

A japán TDK 1995-ben vásárolt az önkormányzattól 10 hektárnyi földterületet az üzemépítéshez elektronikai tápegységek, zavarszűrők és kondenzátorok gyártására. Az 1,5 milliárd forintos zöldmezős beruházáshoz a terület felét a város ingyen bocsátotta a japán társaság rendelkezésére, és 10 év adómentességet adott a beruházónak. Vállalta emellett azt is, hogy a beruházáshoz szükséges víz-, gáz- és villanyvezetéket, valamint a szennyvízcsatornát és a bekötő utat nagyrészt a saját költségén alakítja ki.

A próbatermelést 1995 végén megindították, majd a gyárat 1997 júniusában Fazakas Szabolcs akkori ipari miniszter avatta fel, mivel a beruházás negyedrészét magyar állami alapokból finanszírozták. Akkor 370-en dolgoztak a TDK-nál. A cég 2002-ben 250 dolgozóját bocsátotta el a kínai konkurenciára hivatkozva, egyben a magyarországi gyártás egy részét Ukrajnába telepítette át. Akkor a létszám már 875 volt, így az akkori leépítéssel a TDK nem szegte meg foglalkoztatási ígéretét, mert a beruházás kezdetekor azt vállalta, hogy 5-600 munkást foglalkoztat.

A vállalat iparűzésiadó-mentessége 2005-ben lejárt, de Mezőfi Zoltán nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, mennyi adót fizetett a cég azóta az önkormányzatnak. A polgármester mindössze annyit mondott: hiányozni fog az összeg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.