Üzleti tippek

Energiatakarékos tévéket akar az USA

admin
admin

2010. 05. 04. 07:35

A május elejétől érvényes új amerikai energiafelhasználási szabvány szerint a tévékészülékeknek a korábbi határértékhez képest csaknem 50 százalékkal kell kevesebbet fogyasztaniuk, ha továbbra is viselni kívánják az Energy Star jól ismert logóját.

Az Egyesült Államok környezetvédelmi hivatala által előírt 4.0-ás energiatakarékossági szabványnak például egy 50 colos (127 centiméteres) képátlójú készülék akkor felel meg, ha bekapcsolt állapotban fogyasztása a 153 kilowattórát nem haladja meg. A korábbi 3.0-ás szabvány szerint legfeljebb 318 kilowattóra volt a megengedett legnagyobb energiafelhasználás.

Az új feltételek szerint a tévékészülékek az úgynevezett kikapcsolt, azaz a készenléti módban 1 wattnál nem fogyaszthatnak több energiát. Jóllehet az új szabvány léptéke elsőre drasztikusnak tűnhet, az ismertebb gyártók többsége már felkészült a váltásra.

A Yahoo! hírportálon megjelent beszámoló szerint az Egyesült Államokban árusított műszaki termékeknek egyelőre nem kell megfelelniük az Energy Star előírásainak, kivétel ez alól Kalifornia, ahol 2011-től kezdve csak olyan televíziókat szabad értékesíteni, amelyek eleget tesznek a szigorú energiatakarékossági szabványoknak. További szigorítás 2012 májusától várható, amikortól egy 127 centiméteres képátlójú televízió legfeljebb 108 kilowattórát fogyaszthat, és a 60 colos (152,4 centiméteres) televízió fogyasztása érheti el a – jelenlegi szabványban a 127 centiméteres készülékre előírt – 153 kilowattórás maximumot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.