Üzleti tippek

Alig adóznak az őstermelők

Az őstermelők nyolc százaléka sem fizet adót - állítja keddi számában a Napi Gazdaság az adóhatóság adataira hivatkozva.

Az őstermelők java része nem készít adóbevallást, mivel kimutatásaik szerint bevételük nem éri el az évi 600 ezer forintot. A jogszabály értelmében csak efölött vonatkozik rájuk az adóbevallás-benyújtási kötelezettség.

Az adóhatóság adatai szerint 2008-ban – a tavalyi adatok csak a nyár végén lesznek ismertek – összesen 128,5 ezer őstermelő készített bevallást, ez az őstermelők alig harmada. Közülük mindössze 27 ezren értek el annyi jövedelmet, hogy adót is kellett fizetniük.

Összesen 346,5 ezer őstermelő kért adószámot 2007 januárja óta, ami azt jelenti: mindössze 37 százalékuk mutatott ki 600 ezer forint feletti bevételt, és 7,7 százalékuk fizetett adót.

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.