Üzleti tippek

Százmilliárdokért futhat az APEH

Március végén 1742 vállalkozás tartozott az APEH-nak, egyenként több mint 100 millió forinttal, ezen felül 3040 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós – a vállalkozások közül a 100 millió forintnál, a magánszemélyek és egyéni vállalkozók közül 10 millió forintnál nagyobb összeggel folyamatosan, 180 napon túl tartozó – adósok listáit. Ezeken az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adóazonosítót tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 30,4 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 174,2 milliárd forinttal tartoztak március végén, együttes minimális tartozásuk 204,6 milliárd forintra rúg. A 180 napon túl tartozók most közzétett listáján szereplő 1742 cégből 162 társaság adószámát felfüggesztette az adóhatóság, 1501 felszámolás, 79 pedig végelszámolás alatt áll, vagyis nem sok bevételre számíthat tőlük az APEH.
A cégek között továbbra is sok a neve szerint kereskedelmi, szolgáltató társaság, de gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető, így építőipari, ingatlanfejlesztő- és forgalmazó, fuvarozó, informatikai, vagyonvédelmi, sütőipari, munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég egyaránt akad.

Ajánlott videó