Üzleti tippek

Tovább esik az amerikai napilapok olvasottsága

admin
admin

2010. 04. 27. 07:20

Folytatódik az amerikai napilapok iránti kereslet csökkenése, az egyetlen kivétel a The Wall Street Journal New York-i üzleti napilap.

A március 31-ét megelőző fél évben átlagosan 8,7 százalékkal esett vissza a nyomtatott újságok hétköznapi számainak forgalma az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A vasárnapi példányok forgalma valamivel enyhébb mértékben, 6,5 százalékkal csökkent. Ez a visszaesés nem olyan vészes, mint az előző vizsgált időszakban: tavaly április és szeptember között a hétköznapi példányszám 10,6, a vasárnapi példányok forgalma 7,5 százalékkal zsugorodott.

A 25 vezető amerikai napilap közül az elmúlt fél évben több érzékeny veszteséget könyvelt el. A The San Francisco Chronicle hétköznapi példányszáma 23 százalékkal, 241 ezerre csökkent. A The Washington Postnál 13,1 százalékos csökkenést mértek, a naponta eladott lapszám 578 ezerre esett vissza hétközben.

A USA Todayből 13,6 százalékkal kevesebb fogyott, a példányszám átlagosan már csak 1,83 millió volt. A USA Today helyzetének romlása nyomán már tavaly a legnagyobb példányszámú lappá lépett elő a legtekintélyesebb gazdasági újság, a The Wall Street Journal, amely az eltelt hat hónapban ha szerény mértékben is, de 0,5 százalékkal javított forgalmán. Az átlagos hétköznapi forgalom 2,09 millió volt.

A harmadik legnagyobb lap a The New York Times volt, ahol 8,5 százalékos forgalomcsökkenést mértek hétközben, a vasárnapi példányszám 5,2 százalékkal esett vissza. Előbbi kategóriában 951 ezer, utóbbiban 1,38 millió volt az átlagos példányszám. A Breitbart hírportál rámutatott: a példányszámcsökkenésnek több oka van, az egyik fő tényező a hírek szabad hozzáférhetősége az interneten.

John Sturm, az Amerikai Lapszövetség elnöke úgy foglalt állást, hogy a csökkenő példányszám ellenére a nyomtatott újságok piaca egészséges. A Scarborough Research és a Nielsen Online intézetek friss tanulmányait idézve rámutatott, hogy a 300 milliós Egyesült Államokban még mindig csaknem 100 millió felnőtt olvas naponta nyomtatott lapokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.