Üzleti tippek

Olvadozik a Fidesz adócsökkentési ígérete

Orbán Viktor korábban már 2010-ben adócsökkentést ígért, Kövér László szerint viszont idén ez még nem fog menni. Kinek higgyen a választópolgár?

Ebben az esztendőben nem fog menni az adócsökkentés, ez teljesen nyilvánvaló – mondta Kövér László kedden egy Komlón tartott lakossági fórum mintegy háromszáz résztvevője előtt az MTI tudósítása szerint.

Ezzel szemben Orbán Viktor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában tavaly kijelentette: ha a Fidesz kerül kormányra, 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés lesz. Idén márciusban a Blikkben azt mondta: szeretném, ha már az idén lenne adócsökkentés, ugyanis jelentős adócsökkentés nélkül nem indul be a gazdasági növekedés.

Április 9-n, a Tényekben már így fogalmazott: „vita van, mondjuk úgy, hogy a leendő kormányzó erőn belül, hogy melyek azok az adócsökkentési lépések, adóátalakítások, amelyeket év közben már, félévkor aktuálisak, s melyek azok, amelyekkel meg kell várni a következő költségvetési esztendőt”.

A vita azonban alighanem arról is szól, hogy egyáltalán legyen-e adócsökkentés évközben. Matolcsy György, a gazdasági miniszteri poszt várományosa úgy fogalmazott még márciusban a Hír Tv-nek: év közben vagyunk és bizonytalan az államháztartás helyzete; ez az év az egyszeri nagy adócsökkentés szempontjából “elúszott”.

Abból a szempontból viszont teljes a kommunikációs összhang Kövér és Orbán között, hogy az MTI szerint Kövér azt mondta: “az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani”. Ezzel szinte szó szerint megismételte Orbán Viktor egyik mondatát, amely a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ”Hogyan tovább Magyarország?” című gazdaságpolitikai fórumán hangzott el.

A harmónia azért mégsem teljes, hiszen Orbán a vállalkozóknak mondta, Kövér pedig egy lakossági fórumon, hogy a lakosságot érintő adócsökkentés terve a négyéves választási cikluson túlra nyúlik.

Nem először történik meg egyébként, hogy eltér Orbán Viktor, és a Fidesz gazdasági szakértőinek véleménye. Legutóbb ezt a vagyonadó kapcsán figyelhettük meg: a Fidesz gazdasági szakértői korábban a vagyoni típusú adók mellett törtek lándzsát, míg Orbán Viktor, és a Fidesz hivatalos kommunikációja a vagyonadó ellen foglalt állást. Az origo információi szerint az ellentmondást Orbán Viktor korábban úgy magyarázta, hogy “a szakértők megfogalmaztak egy véleményt, de ők, mint politikusok másfajta döntést hoztak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik