Üzleti tippek

Idén sem szavazhat a Szurgut a Mol-közgyűlésen

admin
admin

2010. 04. 21. 14:52

Az idén sem szavazhat a Szurgutnyeftyegaz a Mol Nyrt. április 29-i éves rendes közgyűlésén, mivel tulajdonosként nem szerepel a már lezárt részvénykönyvben, s nagy valószínűséggel az eseményen még megfigyelőként sem vesz részt.

Április elején már az orosz lapok is írtak arról, hogy a Szurgutnyeftyegaznak a Mol részvényeinek megvásárlása után több mint egy évvel sem sikerült bejegyeztetnie magát részvényesként. A részvételhez a jogot a Szurgutnyeftyegaz ugyanis mindaddig nem szerezheti meg, amíg tart a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tavaly áprilisban megkezdett vizsgálata, amelynek eredményéről az MTI megkeresésére a felügyelet szerdán közölte: a piacfelügyeleti eljárás tárgya annak feltárása, hogy a Molban a törvényben meghatározott százalékos mértéket átlépő szavazati jogot biztosító részvény elidegenítéséhez és megszerzéséhez köthetően bármely piaci szereplő magatartása nem ütközik-e a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (Tpt.) bennfentes kereskedelem, illetőleg piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó egyes rendelkezéseibe.

A PSZÁF a vizsgálat eredményeit eddig nem közölte.
Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszter ugyanakkor kedden elmondta, hogy az orosz hatóságok továbbra is támogatják a Szurgutnyeftyegazt a Mol-ügyben, s miként a múltban, a jövőben is konzultálni fognak a magyar és az Európai Uniós vezetéssel. A miniszter kifejtette, úgy gondolják, hogy az ügylet átlátható volt és megfelelt minden európai szabálynak, a magyar hatóságok pedig nem szolgáltattak Oroszországnak semmilyen olyan dokumentumot, amely alátámasztották volna az üzlet törvénytelen voltát.

A kormányszóvivő ezzel kapcsolatban az MTI-vel szerdán közölte: a magyar kormány többször jelezte orosz partnerének, hogy támogatja a Mol meghirdetett stratégiáját, amelynek egyik kulcseleme a társaság függetlenségének megőrzése. Legutóbb az Orosz-Magyar Gazdasági Vegyesbizottság ülésén is tolmácsolta ezt az orosz kormánynak. A január végi vegyesbizottsági ülés óta kormányközi egyeztetés, újabb fejlemény ezen a téren nem történt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.