Üzleti tippek

A második félévben egyesül a Raiffeisen

admin
admin

2010. 04. 20. 13:44

Az év második felére tervezi fúziójuk bejegyzését az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) és leányvállalata, a Raiffeisen International (RI) - hangzott el a bankcsoport keddi bécsi sajtótájékoztatóján.

Az RZB új bankban az RI kisebbségi részvényeseinek tulajdoni hányada várhatóan 21,2-22 százalék között lesz majd a jelenlegi 27,2 százalék helyett. A Raiffeisen számításai szerint az egy részvényre jutó nyereség 0,99 euróról 1,5-1,55 euróra nő.
Az RZB és az RI vezetőségének döntését a július elejére tervezett részvényesi közgyűléseknek is jóvá kell hagyniuk, és hátra van még az összeolvadást megelőző független könyvvizsgálói jelentés is.

A Raiffeisen Zentralbank banki tevékenységének jelentős részét összevonják az RI-vel. A fúzióba bevont üzletágakat első lépésben egy száz százalékos leányvállalatban egyesítik, majd közvetlenül ezután összevonják a Raiffeisen Internationallal. Az összeolvadással az RI banki működési engedélyt kap Ausztriában és továbbra is a tőzsdén jegyzett vállalat marad.

A fúzió nem érinti az RZB-nek az ausztriai Raiffeisen bankok központi tagjaként betöltött szerepét és ehhez kötődő részesedéseit. Az új pénzintézet neve Raiffeisenbank International lesz, vezetője a Közép-és Kelet-Európában, valamint a Távol-Keleten jelen lévő RI jelenlegi vezérigazgatója, Herbert Stepic. A felügyelőbizottság elnöke Walter Rothensteiner RZB igazgatótanácsának elnöke lesz.

Tőkeemelésnek nem látja szükségét a Raiffeisen, legalábbis az idei évben. A meglévő szavatoló tőke elegendő ahhoz, hogy hosszú távon lehetővé teszi a mérsékelt növekedést – mondta Herbert Stepic. Walter Rothensteinner együtt úgy vélekedett, hogy valószínűleg a Basel III.-előírások teljesítéséhez és a válságban igénybe vett állami tőke visszafizetéséhez sem lesz indokolt a tőkeemelés. Egy elméleti lehetőségként meglévő kelet- illetve közép-európai vásárlás esetén lehetne szükség rá, de “viszonylag szerény” a választék a Raiffeisen számára érdekes ajánlatokból – mondta Stepic.

Februárban, a fúzióról szóló első hírek megjelenése után három nap alatt 18 százalékkal esett az RI részvényeinek árfolyama, a hétfői bejelentést követően viszont kedd reggel mintegy öt százalékot erősödött.

A Raiffeisen hivatalosan márciusban erősítette meg az összeolvadás szándékát. Indoklásként a fúzió révén várható jobb piaci helyzetet és az összeolvadásból származó szinergiákat nevezték meg. A csoport az adózás előtti eredmény 60-115 millió eurós növekedésével számol az összeolvadás eredményeként. Ennek kisebb részét, 10-15 tenné ki a kiadások csökkenése. A Raiffeisen várakozása szerint az egyesüléssel létrejövő pénzintézet megerősítené pozícióját Közép- és Kelet-Európában, mint az egyik vezető univerzális bank. Az összeolvadó bank különösen a lakossági üzletágban, a vállalati és a befektetési területen lenne aktív.

A 17 közép- és kelet-európai országban jelen lévő RI adózás előtti eredménye 74,3 százalékkal, 368 millió euróra, csökkent tavaly az előző évihez képest. Az RZB konszern ugyanakkor a 2008. évinél 38 százalékkal magasabb, 824 millió eurós adózás előtti eredményt ért el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.